Compania Mars One, care intentioneaza sa stabileasca o colonie umana pe Marte, a selectat peste de o mie de candidati, din 200.000 de solicitanti, pe care ii va testa urmand sa dea o lista finala de 24 de potentiati locuitori de pe Planeta Rosie.

Mars One a fost infiintat in 2011 de catre doi olandezi cu scopul de a stabili o colonie umana permanenta pe Marte in 2025. Acestia spera ca proiectul va fi finantat de catre investitori si din drepturile de difuzare ale unor documentare de tip "reality show" ale testor, antrenamentelor si selectiei finale.

Cei 1.058 candidati care au trecut de prima selectie vin din toate colturile lumii. De departe cei mai multi dintre ei sunt americani (297), urmati de canadieni (75) si de indieni (62).

Candidatii trebuie sa fie supusi unor teste riguroase, inclusiv simulari de viata pe Marte si situatii de izolare, a declarat co-fondatorul companiei, Bas Lansdorp.

"Provocarea cand ai 200.000 de solicitanti este separare celor despre care simtim ca sunt capabili mental si fizic sa devina ambasadorii umani pe Marte de cei care in mod evident iau misiunea mult mai putin in serios", a adaugat Lansdorp.

Potrivit BBC, compania Mars One va lansa prima sa misiune fara echipaj pe Marte pana in 2016, trimitand "o nava care va testa tehnologiile de care avem nevoie pentru colonia umana" si invita parteneri sa ia parte la misiune. Bas Lansdorp a oferit detalii despre misiune la summit-ul International Space Commerce 2013 in Londra. Primul pas va fi sa testeze daca se vor putea crea conditii meteorologice propice vietii.

Peste 200.000 de oameni din 140 de tari s-au inscris pentru a merge si coloniza Planeta Rosie in anul 2023. Cel mai batran are 83 de ani, iar cel mai tanar este inca in clasele primare. Circa 80% dintre acestia sunt barbati, insa Lansdorp spera ca acest procent sa se schimbe cu ajutorul publicitatii.

Intrebat daca demersul sau este realist din punct de vedere financiar, Lansdorp a explicat ca va avea venituri enorme din ceea ce el spera ca va fi evenimentul TV al secolului.

"Estimam ca avem nevoie de 6 miliarde de dolari pentru a ii duce pe primii oameni pe Marte si cate 4 miliarde pentru fiecare grup ulterior. Sunt foarte multi bani. Insa ma uit la veniturile de difuzare de la Jocurile Olimpice de la Londra - 4 miliarde in trei saptamani," a afirmat Lansdorp.