Oamenii de stiinta japonezi vor testa in luna februarie un sistem original de a curata orbita Pamantului de deseuri care presupune utilizarea unei forte magnetice pentru a le trage in atmosfera unde urmeaza sa se dezintegreze, transmite AFP.

Cercetatorii de la Agentia Spatiala Japoneza (JAXA) au anuntat joi ca au creat o "ancora electrodinamica", de fapt un cordon din otel inoxidabil si cabluri de aluminiu.

Principiul este urmatorul: coarda urmeaza sa fie atasata de unul dintre miile de deseurile care plutesc in spatiul din jurul Pamantului (sateliti dezafectati, etaje de rachete portante) tragandu-le in atmosfera.

Electricitatea generata de ancora in urma interactiunii cu campul magnetic al Pamantului, spera cercetatorii niponi, va avea un efect de incetinire asupra deseurilor spatiale, coborandu-le pe orbite din ce in ce mai joase de unde vor cadea si vor fi distruse la reintrarea in atmosfera.

"Acest experiment isi propune sa contribuie la dezvoltarea unei metode sigure si eficiente pentru curatarea spatiului", a declarat pentru AFP Masahiro Nohmi, profesor asociat la Universitatea Kagawa.

Profesorul Nohmi, care colaboreaza cu JAXA in cadrul acestui proiect, a anuntat ca un satelit special conceput la universitatea sa va fi lansat la 28 februarie, fiind dotat cu acest sistem de ancorare.

"Avem cateva obiective stabilite pentru aceasta prima incercare: vrem sa extindem aceasta ancora de 300 de metri pe orbita si sa observam cum se produce transferul de electricitate", a precizat cercetatorul.

Atasarea propriu-zisa a ancorei de deseuri spatiale se va face in experimente ulterioare. Un purtator de cuvant al JAXA a precizat ca agentia vefectua testele complete in 2015.

Se estimeaza ca peste 20.000 de deseuri spatiale orbiteaza in jurul planetei la altitudini intre 800 si 1.400 de kilometri.