Primul vehicul teleghidat trimis de China pe Luna, "Iepurele de Jad, a fost declarat oficial incapabil sa se deplaseze pe solul lunar, au anuntat agentiile de presa oficiale chinezesti, scrie AFP.

Vehicul ghidat de explorare "nu a putut fi reparat pentru a-si indeplini misiunea", a precizat agentia China News Service, intr-un scurt comunicat, dupa ce luna trecuta a fost detectata o anomalie mecanica.

"Iepurele de Jad", sau Yutu, in chineza, a fost amplasat pe suprafata lunii in 25 decembrie, la cateva ore dupa aselenizarea sondei spatiale Chang'e-3.

La finele lui ianuarie, vehiculul a cunoscut "o anomalie de control mecanic" din cauza "mediului complex al solului lunar", a precizat agentia China Noua, care l-a impiedicat sa functioneze corect de atunci.

Aceasta misiune, realizata pana in prezent doar de SUA si URSS, reprezenta o sursa de mandrie in China.

Oficialii chinezi au calificat misiunea drept un pas inainte "pentru intreaga umanitate".

Misiunea reflecta "noua glorie a Chinei care vizeaza sa atinga varfurile in domeniile cercetarii stiintifice si tehnologice la nivel mondial", a adaugat agentia, care a precizat ca Beijingul este angajat in explorarea spatiului "cu scopuri pasnice".

Beijingul plainifica sa instaleze o statie spatiala permanenta pana in 2020 si sa trimita un om pe luna.

Motivul principal al programului spatial chinez ar fi, potrivit anumitor surse, puternicul potential al solului lunar in resurse minerale precum uraniu sau titan, precum si posibilitatea de a amplasa acolo uzine de energie solara.