Rusia a efectuat duminica seara o noua lansare militara de la baza spatiala din Plesetsk. Lansarea, deservita de racheta Soyuz 2-1b, a durat putin peste 2.5 ore (ora de separare a incarcaturii de bord fiind 02:26 GMT), potrivit Space Aliance.

Pasagerul acestui zbor a fost satelitul Kosmos 2494, un satelit din clasa Glonass M.

Un alt satelit este asteptat sa fie lansat de o racheta Soyuz, dupa care vom avea un zbor de rutina pentru Glonass-o incarcatura tripla, montata la bordul unei rachete Proton.

Lansarea lui Kosmos 2494 vine dupa o pauza de 6 luni de la catastrofa din iulie anul trecut, cand programul spatial rusesc primea o puternica lovitura dupa pierderea a trei sateliti Glonass, intr-un zbor al rachetei Proton.

In ultima vreme guvernul rus si-a revizuit complet politica interna si externa plasand domeniul aerospatial pe lista prioritatilor sale pe termen lung si investind sume considerabile de bani pentru modernizarea vechilor sisteme mostenite din timpul URSS sau pentru construirea unora noi. Glonass este unul dintre ele. Atrageam atentia in articolele noastre de acum cativa ani ca acestea sunt semnale clare geo-politice pe care Rusia le transmite partenerilor sai internationali, marcand revenirea sa, ca actor activ pe aceasta scena.

Cresterea constanta a finantarii in acest domeniu de varf poate deveni cheia traversarii cu succes a unei perioade de criza economica pe plan international si sub aceste auspicii guvernul de la Moscova a dat unda verde acestor cooperari, mizand pe o revenire spectaculoasa din punct de vedere tehnologic a Rusiei. In lumina ultimelor evenimente care au tensionat diplomatia internationala si care cel mai probabil vor duce la sanctiuni de ordin economic si limitari ale acestor cooperari, va fi interesant de vazut cum vor fi afectate companiile rusesti de profil si daca fluxul de capital va putea fi asigurat pe termen lung, potrivit racheta Soyuz 2-1b, a durat putin peste 2.5 ore (ora de separare a incarcaturii de bord fiind 02:26 GMT), potrivit Space Aliance.

Glonass, gratie componentei sale militare (interconectarea cu sistemul ICBM) este deja, si in contextul tensionat de acum Rusia-Nato cu atat mai mult, prioritate zero pentru guvernul rus (dovada sunt si cei 5 sateliti care vor fi lansati anul acesta dar si eforturile care se depun pentru pregatirea blocului K). La acest nivel conflictul conventional nu mai exista, negocierile purtandu-se si limitele de acceptabilitate trasandu-se in functie de capacitatea operationala strategica de care dispune fiecare dintre parti.