Un punct luminos aparut pe fotografiile efectuate pe Marte de robotul american Curiosity in 2 si 3 aprilie nu are nimic misterios si nu reprezinta semnalul prezentei martienilor, a afirmat miercuri agentia spatiala americana, NASA, citata de AFP.

Punct luminos pe planeta MarteFoto: NASA

Acest fenomen, care a starnit speculatii fanteziste pe internet iar unii au proclamat chiar existenta extraterestrilor, ar fi in realitate "reflexia luminii soarelui pe roci sau raze cosmice care lovesc detectorul camerei", a precizat Justin Maki, cercetator la Jet Propulsion Laboratory al NASA, seful echipei care a produs camera de navigare a robotului Curiosity.

"Sunt explicatiile cele mai probabile", a adaugat acesta, intr-un comunicat publicat pe site-ul NASA.

"In miile de imagini pe care le primim de la Curiosity, vedem puncte luminoase in aproape toate saptamanile", a subliniat acesta.

Curiosity a facut aceasta poza imediat dupa ce a ajuns la punctul denumit "Kimberley". Punctul luminos apare la orizont, in directia nord-vest.

Punctul luminos apare in imaginile captate de obiectivul dreapta al camerei stereo denumita Navcam, dar nu si in cele capturate o secunda mai tarziu de obiectivul stanga, a precizat Justin Maki.

Curiosity, un robot cu greutatea de o tona, a ajuns pe solul martian in 6 august 2012.