Agentia Spatiala Americana a transmis cu succes un video de inalta definitie, cu mesajul "Hello, World!"/ "Salut, lume!", de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) la sol prin intermediul unui laser. Transmisiunea video de 157 megabiti este prima de acest fel pentru OPALS (Optical Payload for Lasercomm Science), scopul fiind imbunatatirea modului de primire a datelor din orbita dar si de mai departe.

Redare artistica: OPALS transmitand date catre Terra cu ajutorul unui laserFoto: NASA

De fapt, aceasta tehnologie in curs de dezvoltare a comunicatiilor optice - sau "lasercomm" - este asemanata cu un upgrade de la dial-up la DSL.

"Este incredibil sa vezi acest fascicul magnific de lumina care vine de la Statia Spatiala", a declarat Matt Abrahamson, managerul de misiune OPALS din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA (Pasadena, California).

OPALS a fost trimis la bordul Statiei Spatiale Internationale cu ajutorul unei capsule SpaceXDragon in primavara.

Aceasta demonstratie tehnologica reprezinta un pas inainte in explorarea metodelor de comunicare cu viitoarele navete spaiale. Instrumentele de comunicatii optice, cum ar fi OPALS, folosesc energie laser concentrata pentru a obtine rate de date de 10 pana la 1.000 de ori mai mari decat in cazul comunicatiilor spatiale actuale, care se bazeaza pe portiunile radio ale spectrului electromagnetic.

Succesul testului efectuat de OPALS este, de asemenea, un pas important in imbunatatirea rcomunicarii cu telescoapele spatiale aflate dincolo de orbita terestra joasa. Instrumentul permite ratei de comunicatii sa tina pasul cu ritmul din ce in ce mai mare de generare de date al instrumentelor stiintifice.

Astfel, OPALS ar putea fi folosit pentru a inlocui frecventele radio reglementate la nivel federal folosite in prezent de pe orbita pentru a satisface nevoile anticipate pentru misiunile viitoare, cum ar fi pe Marte.

"Asteptam cu nerabdare sa experimentam cu OPALS in lunile urmatoare, in speranta ca rezultatele noastre vor duce la obtinerea unor capacitati de comunicatii optice pentru viitoarele misiuni de explorare spatiala", a explicat Abrahamson.