Fluxurile de particule ionizate rezultate in urma a trei puternice explozii solare produse in ultimele doua zile ar putea lovi vineri Pamantul, generand o furtuna geomagnetica, dar expertii in vremea spatiala anunta ca nu exista niciun motiv de alarma, conform LiveScience.com citat de Agerpres.

Toate cele trei explozii solare fac parte din clasa X - clasa celor mai puternice explozii solare, de pana la 10.000 de ori mai puternice decat eruptiile solare comune. Cea mai recenta dintre cele trei explozii a avut intensitatea X1.0 si s-a produs miercuri la ora 09:06 GMT. Celelalte doua explozii solare - una de intensitatea X2.2 (de doua ori mai puternica decat cea produsa miercuri) si respectiv una de intensitatea X1.5 (de 1,5 ori mai puternica decat cea de miercuri) - s-au produs marti. Toate cele trei explozii solare s-au produs in partea stanga a discului solar, conform NASA.

Exploziile solare sunt niste eruptii puternice de radiatii si plasma produse in atmosfera Soarelui si care afecteaza toate toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana si cromosfera). Radiatiile rezultate din aceste eruptii sunt proiectate in spatiu. Uneori aceste explozii trimit in spatiu si valuri de plasma si de particule ionizate, denumite eruptii coronale de masa (CME).

Atunci cand sunt indreptate direct spre Pamant, eruptiile coronale de masa pot provoca furtuni geomagnetice si pot perturba retelele electrice si de comunicatii de pe Pamant.

Conform site-ului Spaceweather.com, efectele produse de primele doua explozii nu vor lovi din plin Pamantul, insa eruptiile coronale de masa pot sa genereze furtuni geomagnetice polare.

Aceste furtuni geomagnetice se produc atunci cand particulele solare interactioneaza cu campul magnetic al Pamantului, iar unul dintre cele mai spectaculoase efecte sunt cele de aurora boreala sau australa.

O furtuna solara foarte puternica are capacitatea de a genera curenti geomagnetici care pot intrerupe alimentarea cu energie electrica si pot dezorienta busolele magnetice. In plus, o astfel de furtuna solara foarte puternica poate produce efecte de aurora si la latitudini mai scazute. Exploziile solare de marti si miercuri au dus la intreruperea comunicatiilor radio pe unde de inalta frecventa, pe partea luminata de Soare a Pamantului, timp de o ora.

Daca in cursul zilei de vineri se va manifesta o furtuna geomagnetica, sub influenta acestor explozii solare, ea va fi de gradul G1, cea mai slaba, si astfel exista un risc foarte mic de perturbare a sistemelor de comunicatii si a retelelor electrice.