China intentioneaza sa plaseze anul acesta o sonda pe orbita din jurul Lunii, care ar urma sa revina ulterior pe Terra, o premiera si o noua etapa in ambitiosul program spatial al Beijingului, au anuntat autoritatile chineze, potrivit AFP.

Misiunea va fi lansata inainte de sfarsitul anului, a precizat duminica, intr-un comunicat de presa, autoritatea pentru programe stiintifice in cadrul Departamentului Apararii. Sonda lunara va pleca de al centrul de lansare din Sichuan (sud-vest).

Pentru a putea reveni pe Terra, un astfel de modul lunar trebuie sa fie proiectat pentru a rezista la temperaturile foarte mari care apar in urma frictiunilor de la intrarea in atmosfera terestra.

Aceasta sonda va permite testarea de tehnologii care vor fi utilizate ulterior pentru misiunea Chang'e-5 (numele zeitei Lunii in mitologia chineza), care isi propune sa colecteze mostre de sol lunar, potrivit agentiei China Noua.

Beijingul, care inregistreaza o mare intarziere tehnologica, vede costisitorul sau program spatial ca un simbol al ascensiunii Chinei ca putere mondiala.

Anul trecut, misiunea Chang'e-3, un modul de explorare chinez - botezat "Iepurele de Jad" ("Yutu" in mandarina) - a ajuns pe Luna, inainte de inregistra probleme mecanice.

Aselenizarea a reprezentat un succes inregistrat anterior doar de SUA si de URSS, si care nu a mai fost facut de 37 de ani.

Programul spatial chinez, aflat in subordinea armatei, prevede si instalarea unei statii permanente pe orbita pana in 2020, pentru a trimite, in cele din urma, un om pe Luna.

Un inalt responsabil stiintific citat de mass-media oficiala a aratat in 2012 ca Beijingil si-a propus prelevarea de probe de pe Marte pana in 2030.