Joi vor fi lansati in spatiu doi noi sateliti in cadrul programului de navigatie prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungandu-se astfel la un numar total de sase sateliti pe orbita. In total ar trebui sa se ajunga la un numar total de 30 de sateliti pana la finalul deceniului, iar costul total al programului va fi de peste cinci miliarde euro, cu mult peste estimarile initiale.

Lansarea are loc la portul spatial european din Kourou, Guyana Franceza, la ora 14.31 CET Acesti doi sateliti sunt primii dintr-o noua serie de sateliti detinuti in totalitate de UE. Ca urmare a lansarii unor sateliti suplimentari, disponibilitatea si gradul de acoperire al semnalului Galileo vor creste treptat si, in curand, se va putea trece la faza operationala deplina a programului. Satelitii ce vor fi lansati maine, Doresa si Milena, poarta numele alese de catre doi elevi care au castigat un concurs de desen organizat la nivelul UE.

"Odata cu lansarea acestor doi sateliti, programul Galileo va intra in faza de capacitate operationala completa (...). De asemenea, sunt foarte bucuros sa anunt ca, incepand din 2015, Uniunea Europeana va putea sa utilizeze un sistem de lansare european Ariane 5, gratie unui nou contract in valoare de 500 de milioane EUR pentru industria spatiala europeana.", spune comisarul european pentru industrie si antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci

Informatiile imbunatatite privind stabilirea pozitiei in timp si spatiu furnizate de Galileo vor avea implicatii pozitive pentru multe servicii si multi utilizatori din Europa. Produsele folosite zilnic, de exemplu telefoanele mobile si dispozitivele de navigatie instalate la bordul autovehiculelor vor beneficia de pe urma preciziei suplimentare oferite de Galileo. Datele de navigatie prin satelit furnizate de Galileo vor contribui, de asemenea, la servicii esentiale pentru cetateni si utilizatori, de exemplu, ele vor spori siguranta sistemelor de transport feroviar si rutier si vor imbunatati raspunsul in situatii de urgenta.

Serviciul european geostationar mixt de navigare (EGNOS), un serviciu complementar programului Galileo, ofera deja o serie de beneficii. EGNOS este folosit, de exemplu, de industria aviatica pentru a oferi exactitatea de pozitionare necesara pentru aterizari mai precise, reducerea intarzierilor si a redirectionarilor si obtinerea unor rute mai eficiente in Europa.

Dupa ce va intra in faza operationala, Galileo va permite dezvoltarea unei serii largi de noi produse si servicii inovatoare in alte industrii si va genera crestere economica, inovare si locuri de munca cu inalta calificare. In 2013, piata mondiala anuala a produselor si serviciilor globale de navigatie prin satelit a fost evaluata la 175 de miliarde euro si este de asteptat sa creasca in urmatorii ani la o valoare de aproximativ 237 de miliarde euro pana in 2020.

Comisia isi propune ca intreaga "constelatie" de 30 de sateliti Galileo (care include sase sateliti activi de rezerva pe orbita) sa devina operationala inainte de sfarsitul acestui deceniu.

Galileo este programul Uniunii Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigatie prin satelit sub control civil european. Semnalele Galileo vor permite utilizatorilor sa isi cunoasca pozitia exacta in timp si spatiu intr-un mod mai precis si mai fiabil decat cel oferit de sistemele existente in prezent. Galileo va fi compatibil cu sistemele similare existente si unele dintre serviciile sale vor fi interoperabile cu acestea, dar va fi autonom.

Incepand din 2011, patru sateliti Galileo au fost lansati si utilizati in cursul etapei de validare pe orbita, permitand calcularea pentru prima data, in martie 2013, a unei pozitii geografice autonome utilizandu-se exclusiv semnale primite prin Galileo.