Operatorul bulgar Bulsatcom a anuntat plasarea unui contract catre compania americana SSL (Space Systems Loral) pentru constructia si lansarea primului satelit de telecomunicatie din Bulgaria. Contractul, in valoare de 151 milioane de dolari, a fost finantat printr-o linie de credit oferita de banca U.S. Export-Import Bank.

El va fi construit pana in 2016 de SSL pe standardul LS 1300, urmand a fi lansat in acelasi an de SpaceX, la bordul rachetei Falcon 9 v1.1. Zborul este programat de la baza spatiala din Cape Canaveral, anunta Space Aliance.

Satelitul BulgariaSat-1 va fi echipat cu 32 de transpondere in banda Ku si va oferii pentru minim 15 ani (adica pana in 2031), servicii DTH TV nu numai in Bulgaria, ci in toata regiunea balcanica. El va fi operat de Bulgaria Sat, un spinoff al lui Bulsatcom.

Bulsatcom detine o cota de 30% din piata pay-tv a Bulgariei. La momentul actual Bulsatcom foloseste pentru transmiterea celor peste 100 de programe tv pe care le are in distributie, satelitul grecesc Hellas Sat 2 la slotul orbital 39 de grade est.