Agentia Spatiala Europeana (ESA) a anuntat luni ca a fost stabilit punctul de pe cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko pe care se va aseza, in luna noiembrie, modulul Philae, transportat pana in prezent de sonda spatiala Rosetta, care si-a incheiat calatoria de zece ani prin Sistemul Solar, potrivit Agerpres.

Evenimentul, prevazut pentru data de 11 noiembrie, va dura aproximativ sapte ore si este o operatiune dificila realizata in premiera in istoria explorarii spatiale. Va fi pentru prima data cand un aparat construit de om se va aseza pe o cometa care se zboara la circa 440 de milioane de kilometri de Terra, transmite EFE.

Numit de oamenii de stiinta 'punctul J', locul este de fapt o suprafata de un kilometru patrat situata pe 'capul' cometei, la numai 4 kilometri de extremitatea exterioara a acesteia. Desi nu este perfecta, acesta a fost considerata de specialisti drept cea mai potrivita zona din cele cinci selectionate in prealabil in acest scop. Alegerea a tinut cont de criterii precum gradul de iluminare de la Soare, relieful terenului, temperatura cometei, presiunea si densitatea gazului care inconjoara nucleul acesteia si viteza de rotatie.

"Niciunul dintre locuri nu indeplineste 100% criteriile operationale, dar 'punctul J' este cu claritate cea mai buna solutie", a afirmat, intr-o conferinta de presa, la Paris, specialistul care coordoneaza manevra de asezare pe cometa, Stephan Ulamec.

Sonda Rosetta se afla pe orbita cometei 67/P Churyumov-Gerasimenko din 6 august. Modulul Philae, cu o greutate de o suta de kilograme, va analiza cometa gazda si va trimite informatii la centrele de control de pe Pamant, prin intermediul sondei-mama.

Data operatiunii de asezare pe cometa a modulului Philae - 11 noiembrie - urmeaza a fi confirmata de ESA la 26 septembrie si reconfirmata la 14 octombrie.

Exista si un punct de rezerva, in afara de 'punctul J'. Numit 'punctul C', acesta ar urma sa fie vizat pentru o operatiune efectuata cu 28 de zile mai tarziu.