Sonda low-cost indiana a transmis primele fotografii ale planetei rosii, aratand suprafata plina de cratere a lui Marte, imagini care vin sa sporeasca mandria Indiei, prima tara din Asia care a atins, miercuri, aceasta destinatie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Una dintre fotografii a fost postata joi pe pagina de Facebook a agentiei spatiale indiene (ISRO), aratand suprafata plina e cratere a lui Marte, un cliseu realizat de la o altitudine de 7.300 km.

"Privelistea e frumoasa de acolo de sus", scrie agentia, pe contul sau de Twitter.

Mai multe fotografii au fost deja primite, a precizat un oficial al ISRO, in timp ce un purtator de cuvant a afirmat ca sonda functioneaza bine.

India a devenit prima tara din Asia care a ajuns, miercuri, la Marte, cu sonda sa Mangalyaan, intrata pe orbita dupa o calatorie de 10 luni.

Cu un buget de 74 milioane dolari, misiunea indiana poate fi considerata low-cost fata de sonda MAVEN a NASA plasata pe orbita Marte cu succes, duminica. Misiunea americana a costat circa 671 milioane dolari.

Sonda indiana este dotata cu instrumente destinate masurarii prezentei metanului in atmosfera lui Marte, care ar acredita ipoteza unei forme de viata primitiva pe aceasta planeta.

Plasarea sondei pe orbita este un succes major pentru India in fata rivalului sau chinez. Misiunea spre Marte a fost anuntata de guvernul indian la putin timp dupa esecul unei misiuni chineze in 2011.