Sectiunea americana a Statiei Spatiale Internationale a fost evacuata miercuri in urma unor probleme care ar putea indica o scurgere de amoniac, informeaza Reuters citand presa ruseasca. Echipajul a fost transferat in sectorul rusesc pana la identificarea si remedierea problemei.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA

Ora 19:00 NASA: Nu exista deocamdata nicio dovada directa ca s-a scurs amoniac in atmosfera Statiei Spatiale.

Ora 16:23 Agentia Spatiala Americana confirma, pe pagina sa de internet, ca echipajul Statiei Spatiale a fost transferat in sectorul rusesc precizand ca toti astronautii sunt in siguranta. NASA precizeaza ca problemele de la bordul ISS ar putea fi provocate, in cel mai grav scenariu, de o scurgere de amoniac insa acest aspect nua fost deocamdata confirmat.

"Membrii echipajului Expeditiei 42 se afla in siguranta si intr-o forma fizica buna in segmentul rusesc al Statiei Spatiale Internationale in urma unei alarme in segmentul american petrecut in jurul orei 4:00 EST (ora 9:00 GMT/ 11:00 ora Romaniei)", informeaza NASA.

Potrivit agentiei americane, "controlorii de zbor din cadrul Misiunii de Control a NASA de la Centrul Spatial Johnson din Houston a observat o crestere a presiunii in bucla de apa a statiei pentru sistemul B de control termal iar ulterior au constata o crestere a presiunii in cabina, date ce ar putea indica, in cel mai rau caz, o scurgere de amoniac. Actionand preventiv pentru cazul scenariului cel mai grav, echipa a fost directionata pentru a se izola in segmentul rusesc in timp ce echipele evalueaza situatia. Echipamentul non-esential din sectorul american al statiei a fost, de asemenea, oprit, precum cer procedurile".

Echipajul ISS a fost informat ca datele transmise sunt analizate de controlorii de zbor insa nu e stie deocamdata daca alarma a declansata de o scurgere sau daca situatia a fot provocata de un senzor defect sau de problema la un releu computerizat care trimite date si comenzi catre diferite sisteme ale statiei, mai arata NASA.

Potrivit presei ruse, sectorul american a fost evacuat din cauza unei scurgeri de "substante periculoase" de la sistemul de racire.

Un oficial din cadrul agentiei spatiale rusa Roscosmos a declarat ca situatia se afla acum sub control si toti cei 6 membri ai echipajului - 3 rusi, 2 americani si un italian - se afla in siguranta in sectorul rusesc al Statiei Spatiale.

Agentia Interfax scrie ca este vorba despre o scurgere de amoniac.

Stirea se actualizeaza