Gigantul american Google e gata sa investeasca un miliard de dolari in compania de transport spatial SpaceX, fondata de celebrul antreprenor Elon Musk, ideea fiind ca Google sa furnizeze internet in zonele izolate, printr-o retea de sateliti speciali, scrie Wall Street Journal. SpaceX a fost fondata in 2002, iar anul trecut a castigat un contract de 2,6 miliare dolari cu NASA pentru a transporta astronauti in spatiu, fiind alaturi de Boeing prima companie privata care reuseste asta. Cele doua companii nu au confirmat informatia.

CRS-5 Dragon pe orbitaFoto: SpaceX

Investitia Google ar evalua SpaceX la 10 miliarde dolari. Gigantii internetului cauta in industria aerospatiala solutii pentru furnizarea de internet in zone sarace si izolate, fara a mai fi nevoie de investitii in infrastructura terestra de internet.

Elon Musk, fondatorul SpaceX, spunea la final de 2014 ca vrea sa construiasca pentru inceput o "flota" de 700 de sateliti mici, de 100 kg fiecare, prin care sa se furnizeze acces la internet la tarife reduse in diverse zone izolate de pe glob.

Reteaua ar trebui sa ajunga la 4.000 de sateliti in apogeul dezvoltarii, estimarile fiind ca ar fi nevoie de minim cinci ani, cu costuri de peste 10 miliarde dolari, scrie CNET.

Google poate contribui cu fonduri la aceasta retea si poate profita de experienta SpaceX in domeniu. Cand reteaua va fi gata, o parte dintre sateliti pot fi inchiriati pentru a aduce venituri.

Google are planuri de a aduce internet in zonele izolate prin baloane speciale (proiectul Loon), dar si prin drone solare (achizitia Titan).