Asteroidul 2004 BL86, care a trecut luni prin apropierea Terrei, are propriul satelit natural, potrivit imaginilor date publicitatii de astronomii care lucreaza cu antena radar de 70 de metri in diametru ce face parte din sistemul Deep Space Network, din Goldstone, California, informeaza Mediafax citand NASA.

Asteroidul 2004 BL86 si satelitul sauFoto: NASA

Asteroidul 2004 BL86 s-a aflat luni, la ora 16:19 GMT (18:19, ora Romaniei), la 1,2 milioane de kilometri de Terra, adica de 3,1 ori distanta dintre Pamant si Luna. Aceasta este cea mai mica distanta pe care un obiect spatial cunoscut o va atinge fata de Pamant pana in 2027. Imaginile radar prezentate de astronomii NASA au relevat prezenta unui satelit natural pe orbita asteroidului.

Cercetatorii au creat un film folosind cele 20 de imagini obtinute cu ajutorul antenei radar, cu diametrul de 70 de metri, de la Goldstone, in California.

Imaginile arata ca obiectul spatial principal are circa 325 de metri in diametru si are pe orbita un mic satelit natural, cu un diametru de circa 70 de metri. Potrivit NASA, intre obiectele spatiale cunoscute aflate in apropierea Terrei, aproximativ 16% dintre asteroizii care au un diametru de cel putin 200 de metri alcatuiesc un sistem binar (asteroidul principal insotit de unul mai mic, pe orbita primului) sau chiar sisteme cu doi sateliti naturali in jurul asteroidului principal.

Rezolutia imaginilor radar obtinute cu antena de la Goldsotone este 4 metri per pixel.

Traiectoria asteroidului 2004 BL86 este cunoscuta in detaliu. Vizita efectuata de obiectul spatial luni a fost la cea mai mica distanta la care asteroidul va trece pe langa Terra in cel putin urmatoarele doua secole.

In 2027, asteroidul 1999 AN10, de dimensiuni comparabile cu cel care a trecut luni pe langa Pamant, va trece pe langa Terra la o distanta mai mica de 1,2 milioane de kilometri.

2004 BL86 a fost descoperit pe 20 ianuarie 2004, de sistemul de supraveghere spatiala Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) din White Sands, New Mexico.