O nova rosie luminoasa, dintr-o galaxie situata la aproximativ 21 de milioane de ani-lumina fata de Pamant, a fost descoperita de specialistii Observatorului Astronomic Barlad si inregistrata la Biroul Central de Telegrame Astronomice din SUA, fiind cea mai mare descoperire in domeniu din Romania.

Descoperire realizata la Observatorul Astronomic din BarladFoto: Astro Barlad

Specialistii Observatorului Astronomic "Perseus" din cadrul Muzeului Barlad au descoperit, cu ajutorul telescopului principal, o nova rosie luminoasa, un astru ceresc situat in Galaxia Messier 101, aflata la aproximativ 21 de milioane de ani-lumina de Pamant, transmite Mediafax.

Situata in dreptul constelatiei Ursa Mare, nova rosie luminoasa este cea mai mare descoperire astronomica in domeniu facuta pana acum in Romania, sustin reprezentantii Observatorului Astronomic din Barlad, in conditiile in care, la nivel mondial, au mai fost identificate sase astfel de corpuri ceresti.

"Descoperirea propriu-zisa pe telescopul principal al Observatorului am facut-o pe 10 februarie, insa am asteptat confirmarea spectografica de la alte telescoape mai mari din lume. Spre bucuria noastra, este o descoperire unica in Romania si, cu siguranta, va ramane in istorie. Am demonstrat ca avem dotarea si posibilitatea sa facem descoperiri stiintifice in acest domeniu al astronomiei", a declarat, marti, pentru Mediafax, coordonatorul Observatorului Astronomic "Perseus" din Barlad, Ciprian Vantdevara.

Potrivit acestuia, descoperirea a fost inregistrata oficial si la Biroul Central de Telegrame Astronomice din Statele Unite ale Americii.

Foto: astrobarlad.wordpress.com