Folosind unul dintre instrumentele robotului martian american Curiosity, cercetatorii au detectat pentru prima oara azot la suprafata planetei Marte, un element vital pentru viata, a anuntat NASA, citata de AFP.

Nitratii sunt o categorie de molecule care contin azot sub o forma care poate fi folosita de organismele vii, a explicat Agentia spatiala americana.

Aceasta descoperire aduce astfel o dovada in plus ca planeta rosie a reunit in trecut conditiile propice pentru existenta vietii.

Azotul este indispensabil pentru toate formele de viata cunoscute, deoarece este un element cheie al mai multor molecule mari precum ADN-ul.

Pe Pamant, ca si pe Marte, azotul se gaseste in stare gazoasa in atmosfera sub forma a doi atomi atasati care, astfel, nu se pot combina usor cu alte molecule.

Or atomii de azot trebuie sa fie singuri sau fixati de molecule de oxigen pentru a crea reactii chimice indispensabile vietii.

Oamenii de stiinta subliniaza insa ca nu exista nicio indicatie care sa sugereze ca moleculele de nitrat descoperite de Curiosity provin de la un organism viu.

Suprafata planetei Marte este in prezent inospitaliera pentru orice forma cunoscuta de viata.