O uriasa explozie de energie luminoasa produsa de o gaura neagra, inactiva de 26 de ani, care devoreaza material dintr-o stea alaturata, a fost sesizata de satelitul Integral, a informat Agentia Spatiala Europeana (ESA), care opereaza acest observator spatial, citata deAgerpres.

O stea este inghitita treptat de o gaura neagraFoto: ESA

Gaura neagra si steaua pe care aceasta o inghite formeaza un sistem binar, numit V404 Cygni, aflat in Calea Lactee, la aproximativ 8.000 de ani lumina fata de Terra, in constelatia Cygnus, a Lebedei.

V404 Cygni a fost descoperit in 1989 de satelitul japonez Ginga cu raze X, de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), dar, de atunci, nu s-a mai manifestat atat de activ ca in prezent. 'Se comporta foarte violent', a afirmat Teo Munoz, astronom de la Institutul de Astrofizica din Insulele Canare, institutie care urmareste de multa vreme acest sistem binar, a relatat vineri ziarul spaniol 'El Mundo'.

'Stratul exterior al stelei insotitoare este atras mai puternic de gaura neagra decat de steaua propriu-zisa, asa incat masa stelara cade spre gaura neagra. Se formeaza un disc in jurul gaurii negre, care a devenit mai densa in ultimii 25 de ani. In acest proces, care se desfasoara cu mare viteza, se produc raze X si o emisie foarte mare de energie. Pe de alta parte, stim sa exista un alt fenomen legat de acesta, si anume expulzarea de materie, pe care il vedem in prezent cu o precizie impresionanta. O energie similara este expulzata din gaura neagra. Adica, pe masura ce inghite materia din steaua apropiata care s-a acumulat in acest disc, are loc si fenomenul contrar', a explicat specialistul mentionat.

Primele semne legate de reluarea activitatii sistemului V404 Cygni au fost date la 15 iunie de satelitul Swift al Agentiei spatiale americane (NASA), care a detectat o brusca eruptie de raze gamma in zona in care se gaseste gaura neagra. Observatii concordante au fost facute, la scurt timp dupa aceea, de MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image), parte a modului japonez de pe ISS, dupa care, fenomenul a inceput sa fie urmarit de numeroase telescoape de pe Terra.

Oamenii de stiinta cred ca actuala eruptie va dura cateva luni, asa cum s-a intamplat si in 1989, si ca acest fenomen se produce periodic, repetandu-se la interval de aproximativ 25 de ani.