Cosmonautul rus Ghennadi Padalka, care a efectuat mai multe misiuni pe Statia Spatiala Internationala (ISS), este omul care a petrecut cel mai mult timp in spatiu, depasind vechiul record de 803 zile, 9 ore, 41 de minute si 12 secunde, a semnalat, marti, pentru AFP, agentia spatiala rusa Roskosmos.

Ghennadi PadalkaFoto: Captura YouTube

"Recordul este oficial. Ghennadi Padalka a devenit omul care a petrecut cel mai mult timp in spatiu", a declarat un purtator de cuvant al Roskosmos, potrivit Agerpres.

Ghennadi Padalka, 57 de ani, care efectueaza in prezent cel de-al cincilea sau zbor spatial, a batut luni recordul inregistrat de cosmonautul rus Serghei Krikalev, care petrecuse in spatiu, potrivit Roskosmos, 803 zile, 9 ore, 41 de minute si 12 secunde.

La revenirea pe Pamant, prevazuta pentru 11 septembrie, Ghennadi Padalka va fi petrecut peste 877 de zile in spatiu, adica doi ani si patru luni.

Ghennadi Padalka a efectuat un prim sejur de 199 de zile la bordul statiei Mir in 1998. Au urmat misiuni pe Statia Spatiala Internationala in 2004, in 2009 si in 2012. A pornit din nou spre ISS la 27 martie 2015, in compania cosmonautului rus Mihail Kornienko si a astronautului american Scott Kelly.

Fostul detinator al recordului, Serghei Krikalev, a fost supranumit "ultimul cetatean al URSS". El a plecat in spatiu drept cosmonaut sovietic si a revenit pe Pamant dupa destramarea, in 1991, a URSS.