Sonda spatiala New Horizons, lansata de NASA in 2006, a trecut marti in cel mai apropiat punct de Pluto, un zbor istoric care va permite o cunoastere mai aprofundata a acestei planete pitice, scrie AFP.

Planeta PlutoFoto: NASA

Dupa o calatorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. Evenimentul a fost primit cu strigate de bucurie si aplauze de inginerii NASA.

Intr-o fereastra de doar cateva ore, New Horizons va trebui sa inmagazineze un maximum de imagini si informatii asupra acestei planete despre care se cunosc prea putine lucruri. Ulterior, sonda isi va urma cursul pentru a studia centura Kuiper.

Sonda dispune de sapte instrumente foarte performante. Ea va scana suprafata planetei, va analiza compozitia atmosferei, geologia sa, temperatura la suprafata si va face fotografii.

Proiectul New Horizons a costat circa 700 de milioane de dolari.

Din nefericire, concentrata pe masuratorile sale, sonda nu poate transmite in timp real imaginile pe care le preleveaza, astfel incat NASA va trebui sa astepte cateva ore inainte de a primi primele elemente.

"Sonda va efectua o scurta pauza in cercetarile sale si se va intoarce spre Pamant pentru a trimite date timp de 15 minute, in jurul orei 16,20 (20,20 GMT)", explica Alice Bowman, sefa de operatiuni a misiunii, citata de AFP.

Avand in vedere distanta, NASA va primi aceste date la inceputul serii.