Un asteroid va trece duminica seara, la ora 22:00 GMT, la o distanta de circa 2,4 milioane de kilometri de Terra. In general astfel de evenimente astronomice fac deliciul specialistilor, insa in cazul de fata, importanta sa nu este doar una stiintifica, pentru ca asteroidul in discutie are nucleu de platina de 90 de milioane de tone, cu o valoare estimata de 5,4 trilioane de dolari. Potrivit astronomilor, companiile private au pus deja ochii pe el gandindu-se cum ar putea sa ii exploateze resursele, relateaza SkyNews.

Asteroidul 2011_UW158Foto: JPL Small-Body Database Browser/AN graphic Ade Ashford

Asteroidul 2011 UW-158 va trece la o distanta de Terra de 30 de ori mai mica decat dsitanta dintre planeta noastra si cea mai apropiata planeta, iar evenimentul va fi transmis in direct pe site-ul Slooh care conecteaza telescoapele la internet de la un observator din Insulele Canare.

Vor mai trece 3 ani pana ca 2011 UW-158 sa mai treaca atat de aproape de Pamant, insa expertii au dclarat pentru sursa citata ca ar putea arata un pic diferit pana atunci.

Potrivit slooh.com, 2011 UW-158 se incadreaza pe lista scurta a asteroizilor care ar putea reprezenta o buna destinatie pentru misiuni miniere robotizate in viitorul apropiat, conform site-ului specializat slooh.com.

Astronomul Bob Sherman, de la Slooh, arata ca asteroidul a devenit o tinta pentru companiile private care vor sa ii exploateze resursele.

"Ceea ce face acest asteroid neobisnuit este cantitatea mare de platina care se crede ca exista in corpul acestuia. Poate ca aceasta ar putea fi exploatata intr-o zi, nu prea departe in viitor", a declarat astronomul Bob Berman, de la Slooh.

"Mai este mica problema a Trataului Spatial din 1967, si aproape toate tarile l-au semnat, care spune ca nicio natiune nu poate sa revendice un corp ceresc, dar nu spune nimic despre companii, corporatii, firme, entitati private", arata Sherman.

"Tarile nu pot sa revendice un obiect ceresc, insa o companie privat poate sa o faca daca poate sa ajunga acolo si daca poate sa mineze si sa obtina toata platina de acolo, atunci foarte bine pentru ei, este tot al lor", mai arata astronomul.

Sherman a aratat ca Planetary Resources, care a lansat recent o racheta de pe Statia Spatiala Internationala, se conentreaza pe aceasta idee: "La inceput sperau sa obtina platina pe care asteroidul o contine, insa in zilele astea se gandesc mai degraba la apa, care poate fi mai valoroasa, sau chiar si mai valoroasa pentru Statia Spatiala Internationala sau pentru alti astronauti."

Jurnalista Sarah Cruddas, specializata pe stiintele spatiale, arata ca "prima cursa spatiala a fost condusa de politica (...) insa spatiul nu poate fi condus de politica. Insa va fi condus de afaceri si de investitiile economice in spatiu. Vom asista la nasterea unei noi industrii".

"Ne aflam, in termeni de exploatarea resurselor spatiale, unde eram in urma cu 20 de ani cu internetul, si cine ar fi crezut ca va exploda si va schimba lumea in felul in carea facut-o", a adaugat Cruddas.

Potrivit Slooh, Planetary Resources a lansat joia trecuta o sonda spatiala de pe ISS incepand o misiune de 90 de zile pentru testarea sistemelor de zbor, sistemelor de control si a software-ului necesar pentru a mina un asteroid.

In 2013, Deep Space Industries a facut publice ambitii asemanatoare.

Asteroidul 2011 UW-158 / Foto: Twitter@PuertoRicoPUR

Primele imagini ale acestui asteroid numit 2011 UW-158 au fost obtinute de Observatorul Arecibo de pe coasta de nord a insulei Puerto Rico marti, 14 iulie, cand asteroidul a trecut la 6,9 milioane de kilometri de Terra, echivaland cu de noua ori distanta pana la Luna, relateaza Agerpres citand EFE.

Conform oamenilor de stiinta de la Observatorul din Puerto Rico, asteroidul are o forma ciudata, ca o nuca fara coaja, cu un diametru de 300 pana la 600 de metri. Ei au stabilit, de asemenea, ca asteroidul se roteste o data la fiecare 37 minute.

Sherman noteaza ca asteroidul care va trece in aceasta seara pe langa Terra nu reprezinta o amenintare, fiind atat de departe incat nu va putea fi vazut cu ochiul liber. Iar acest lucru este valabil si pentru urmatoarea trecere a asteroidului. "Poate inainte de asta (de urmatoarea trecere - n.red.), baietii aceia vor fi reusit sa il prinda si sa il mineze".