Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, va avea, in 2015, punctul maxim de activitate in noaptea de 12 spre 13 august, informeaza Societatea Astronomica Romane de Meteori, potrivit Mediafax. Cei care vor observa miercuri noapte din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

PerseideFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

In perioada 10 - 15 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maxima va fi anul acesta intre 12 august, ora 21:00, si 13 august, ora 17:00.

Societatea Astronomica Romana de Meteori informeaza pe site-ul sau ca acest moment de activitate maxima va fi foarte usor de observat anul acesta, pentru ca cerul va fi liber, fara lumina satelitului natural al Pamantului, pe 14 august fiind Luna noua.

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai stralucitoare fenomene de acest tip, are loc in fiecare an, intre 17 iulie si 24 august.

Orice meteor a carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia este o "perseida", potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseus, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda cei interesati pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste "meteorit".

In cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesati nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care sa stea intinsi, un sac de dormit sau un sezlong. Le mai trebuie imbracaminte groasa, pentru ca noptile de august sunt destul de racoroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priveasca spre cer macar o ora.

Observatorul astronomic bucurestean mai informeaza ca Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. In timpul unei ploi de stele se pot observa cateva mii de meteori pe ora, acestea fiind, de altfel, foarte rare.

Conditii pentru observat

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tara sau la munte. Este buna si un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.