Astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) au gustat luni pentru prima data o salata cultivata in spatiu, un pas important in vederea viitoarelor misiuni cu echipaj uman pe Marte. NASA spera ca acest lucru va oferi o sursa durabila de hrana pentru astronautii care vor efectua misiuni spatiale de lunga durata.

Astronautul american Scott Kelly si doi dintre cei sase membri ai echipajului, au consumat fiecare cate o frunza de salata romana "spatiala" pe care au adaugat de ulei si otet, potrivit imaginilor NASA TV.

"Este minunata", a declarat astronautul american Kjell Lindgren, dupa degustare. "E buna", a spus astronautul Scott Kelly.

Frunzele de salata, cultivate in conditii de microgravitatie, au fost spalate cu un agent de curatare pe baza de acid citric, inainte de a fi consumate.

Salata a fost gustata dupa 33 de zile de cand a fost plantata timp in care a avut un sistem de irigare intr-o cutie, care a ajutat mentinerea solului umed.

Semintele de plante de pe ISS sunt "bombardate" cu lumina de la LED-uri rosii si albastre pentru a le stimula cresterea.

Salata este sigura pentru consumul uman a spus NASA dupa ce anul trecut doua ladite, una cu seminte de salata romana si una cu seminte de Zinnia cultivate in spatiu au fost livrate pe Pamant pentru analiza.