Ca de obicei, in luna august isi face aparitia curentul de meteori Perseide, iar anul acesta, maximul curentului va veni candva in noaptea de 12 spre 13 august dupa ora 22:00, informeaza Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Locul de unde par ca vin meteorii din curentul PerseideFoto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru ca este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru care aprinde aerul cand intra in atmosfera Pamantului. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pamant se numeste meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Astronomii precizeaza ca cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii pana dimineata, explicand ca orice meteor al carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o "perseida".

Luna se va afla intr-o faza care nu va deranja observatiile.

Cum se observa?

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de un instrument astronomic. Va trebuie ceva pe care sa stati intins, un sac de dormit sau un sezlong. Va mai trebuie imbracaminte groasa pentru ca noptile de august sunt destul de racoroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priviti cerul macar o ora. Cu cat observati mai mult cu atat vedeti mai multi meteori. Desigur, uneori este binevenita o pauza scurta pentru dezmortire.

Daca doriti ca observatiile voastre sa fie utile oamenilor de stiinta este nevoie ca la fiecare meteor observat sa notati: ora, minutul secunda cand a aparut; locul de unde a venit (constelatia); stralucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. In acest caz, cei dornici sa ajute sunt invitati sa ia luati legatura cu Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM).

Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de "stea cazatoare". Desigur ca stelele nu au cum sa cada, de fapt ati observat o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a facut ca acesta sa emita lumina (ionizare).

Predictiile spun ca se vor vedea maxim 100 de meteori pe ora, in conditii ideale. In timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Observatorul astronomic subliniaza ca evenimentul astronomic din aceasta noapte nu este ploaie de stele, inn timpul unei ploi de stele putand fi observati câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.