Telescopul spatial Hubble a capturat o imagine a carei forma sugereaza un 'fluture' cosmic, secventa foarte atractiva din punct de vedere vizual datorita multitudinii de culori in care telescopul poate reda imaginile surprinse, informeaza gazettetribune.com, citat de Agerpres.

Nebuloasa Twin JetFoto: youtube.com

Potrivit Agentiei Spatiale Europene, telescopul Hubble a identificat o stea mai mare care se apropie de sfarsitul existentei sale si a inceput deja sa-si elimine straturile exterioare de gaz in spatiul cosmic cu o viteza de 620.000 de mile pe ora. Pe de alta parte, o stea mai mica, partenera, a evoluat si s-a transformat intr-o mica stea pitica alba.

Orbita stelei muribunde, impreuna cu cea a piticei albe, preiau gazul pe care cele doua stele il ejecteaza intr-o ambianta agresiva, pe masura ce au inceput sa elibereze doua jeturi in forma de spirala, ca o aripa de fluture, de o frumusete atractiva.

Imaginea capturata de telescopul spatial Hubble este in masura sa demonstreze complexitatea nebuloasei Twin Jet datorita multitudinii cromatice a telescopului. Nebuloasa Twin Jet straluceste datorita faptului ca steaua mai mare, care este pe moarte, a inceput deja sa elibereze straturile sale exterioare si, cu ajutorul stelei mici, isi dezvaluie miezul.

Potrivit NASA, forma de fluture este data de miscarea dintre steaua mai mare si cea mai mica, care se deplaseaza in jurul centrului lor de masa, comun.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca nebuloasa s-a format in urma cu 1200 de ani si a fost observata pentru prima data in anul 1947 cand i s-a pus numele 'PN M2-9'. Acum, cand nebuloasa este deja pe moarte, telescopul spatial Hubble a reusit ca captureze o importanta imagine a acesteia, mai scrie gazettetribune.com.