Un nou satelit de telecomunicatie din clasa Express, apartinand operatorului RSCC (Russian Satellite Communications Co) a fost lansat din Baikonur. La bordul lui Express AM8 sunt montate in total 42 de transpondere, operand in benzile Ku (24), C (16) si L (2), anunta Space Alliance.

Express AM8Foto: SpaceAlliance

Satelitul va fi plasat la 14 grade longitudine vestica, de unde va oferi servicii pentru America de Sud si de Nord, Africa de nord, Europa continentala si desigur Rusia.

Express AM8 va intra in flota operatorului guvernamental RSCC (Russian Satellite Communications Co) si va aduce un plus de 30% fata de capacitatea actuala a companiei. Practic, piata rusa va fi complet acoperita, asigurandu-se capacitatea si pentru aplicatiile din urmatorii ani, surplusul urmand sa fie comercializat pe piata vestica si sa asigure investitiile viitoare pentru RSCC. Express AM8 este un satelit de dimensiuni medii - cantareste 2.1 tone la lansare, incarcat cu combustibil (661 de kg este numai instrumentatia) si tocmai de aceea a putut fi transferat direct in orbita GEO asa cum aminteam mai devreme.

A fost construit pe o platforma Ekspress-1000NTB a lui ISS Reshetnev, insa partea de comunicatie este furnizata de Thales Alenia Space, o companie europeana care face de multi ani afaceri profitabile cu Rusia in domeniul tehnologiilor spatiale, dar nu numai. TAS furnizeaza solutii de securitate, dar a construit sateliti sau echipamente de comunicatie si pentru celalalt operator de pe piata rusa, Gazprom Space Systems, potrivit Space Alliance.