Din America in India, trecand prin Africa si Europa, milioane de oameni s-au delectat in noaptea de duminica spre luni cu strania tenta rosie a "Superlunii sangerii", potrivit AFP.

Eclipsa totala de SuperlunaFoto: NASA

Timp de peste o ora, incepand cu 02,11 GMT, oamenii au putut sa profite de spectacolul exceptional al unui astru lunar deosebit de mare si de stralucitor.

Aceasta superluna este rezultatul a doua fenomene astronomice rare.

In primele ore ale zilei de luni, Luna se afla la perigeu, cel mai apropiat punct de Pamant. In aceste momente, ea apare cu 30% mai luminoasa si cu 14% mai mare.

In plus, Pamantul era luni perfect aliniat cu Luna si cu Soarele, privand astfel Luna, care nu isi produce propria lumina, de lumina pe care o primeste de la Soare si care ii confera in mod normal culoarea alba.

Cu toate acestea, cateva raze de lumina, filtrate de atmosfera Pamantului, au continuat sa lumineze Luna, creand strania lumina rosie.

Culoarea sangerie a starnit si temeri legate de Apocalipsa la anumiti adepti ai Bisericii mormone, care a publicat un comunicat pentru a-si linisti credinciosii.

Urmatoarea combinatie de eclipsa lunara si superluna nu se va produce inainte de 2033.