Primele imagini color ale invelisului de ceata din atmosfera planetei pitice Pluto, surprinse saptamana trecuta de misiunea New Horizons, dezvaluie ca acesta are o culoare albastra, a anuntat joi NASA, potrivit Mediafax. In plus, sonda spatiala a detectat si numeroase mici regiuni expuse de gheata lichida pe suprafata Pluto.

PlutoFoto: NASA

"Cine s-ar fi asteptat la un cer albastru in Centura Kuiper? Este splendid", a declarat Alan Stern, investigator principal al misiunii New Horizons.

Particulele propriu-zise de ceata sunt probabil gri sau rosii, insa modul in care acestea disperseaza lumina albastra a captat atentia echipei de cercetatori ai misiunii New Horizons, se arata in anuntul facut joi de NASA.

"Acea nuanta izbitoare de albastru ne ofera informatii despre dimensiunea si compozitia particulelor de ceata", explica omul de stiinta Carly Howett.

"Un cer albastru rezulta, de multe ori, din dispersia razelor solare de catre particule foarte mici. Pe Pamant, acele particule sunt molecule foarte mici de azot. Pe Pluto, acestea par sa fie particule mai mari - dar tot relativ mici - asemanatoare funinginei, pe care le numim ", continua Howett.

In acelasi anunt facut joi de NASA, se precizeaza ca sonda spatiala New Horizons a detectat numeroase regiuni mici si expuse de apa inghetata pe Pluto.

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul informatiilor colectate de un aparat de cartografiere aflat pe aceasta misiune, denumit Ralph.

"Intinderi vaste de pe Pluto nu prezinta expuneri de apa inghetata pentru ca sunt camuflate, aparent, de alte gheturi mai volatile de pe cea mai mare parte a planetei", explica omul de stiinta Jason Cook.

"Intelegerea motivului pentru care apa apare exact in acele locuri si nu in altele reprezinta o provocare pe care o aprofundam", mai spune omul de stiinta.

Un aspect curios al acestei descoperiri il reprezinta faptul ca zonele care prezinta cele mai evidente indicii de apa inghetata corespund celor de culoare rosu aprins din imaginile color publicate recent de NASA.

"Sunt surprinsa ca aceasta apa inghetata este atat de rosie", sustine Silvia Protopapa, un alt membru al echipei de cercetatori care se ocupa de acest caz. "Nu intelegm deocamdata relatia dintre apa inghetata si tholinele rosiatice de pe suprafata Pluto", mai spune aceasta.

Dezvaluirea vine dupa ce Alan Stern, unul dintre cei mai apreciati cercetatori care lucreaza pentru Agentia spatiala americana, a afirmat ca NASA este pe punctul de a anunta, joi, o descoperire "uluitoare" care are legatura cu planeta pitica Pluto.

Prezentand cele mai recente imagini cu Pluto realizate de sonda New Horizons, Alan Stern a declarat: "NASA nu ma lasa sa va spun ceea ce urmeaza sa aflati cu totii in cursul zilei de joi. Este extraordinar".

Saptamana trecuta, NASA a dezvaluit noi imagini cu suprafata lui Pluto, care arata diverse forme de relief - munti, cratere si canioane.

Potrivit publicatiei britanice The Guardian, Alan Stern ar fi spus: "Acea lume de acolo este vie".

"Are un ciclu meteorologic, are ceata in atmosfera, este activa din punct de vedere geologic... In fiecare saptamana raman perplex", a adaugat Alan Stern.

NASA a pastrat acelasi registru de discretie ca si in cazul celui mai recent anunt major facut de agentia spatiala americana - descoperirea unor depozite de saruri hidradate, ce atesta prezenta apei in stare lichida pe Marte.

Totusi, numeroase chestiuni au ramas deocamdata fara raspuns. Pluto are lanturi impresionante de munti si dune, o suprafata multicolora si cateva alte elemente de relief misterioase, care nu au putut fi deocamdata explicate de catre stiinta.

NASA a avut un an 2015 plin de descoperiri majore. Gasirea urmelor unor cursuri de apa pe Marte si identificarea unei "surori gemene a Terrei" - Kepler 452b -, planeta care seamana cel mai mult cu Pamantul dintre toate exoplanetele descoperite pana in prezent, au determinat agentia spatiala americana sa organizeze cu regularitate in ultimele luni conferinte de presa prin care a anuntat acele descoperiri.

Alan Stern spune ca "2015 va fi un an care va ramane pentru totdeauna in manualele de astronomie", deoarece este acela in care omenirea a descoperit "atat de multe lucruri despre Sistemul Solar".