​SpaceX, compania celebrului Elon Musk, a reusit o premiera care va schimba istoria zborurilor spatiale. A trimis pe orbita o racheta cu 11 sateliti si a reusit sa o recupereze, racheta aterizand controlat vertical la baza din Cape Canaveral. Este o dovada ca rachetele pot fi reutilizate, iar costurile misiunilor spatiale vor scadea simtitor. Succesul a fost salutat si de NASA care va folosi tot mai mult serviciile SpaceX.

SpaceX, o reusita istoricaFoto: Hotnews

In iunie, o racheta lansata de SpaceX a explodat la aproximativ doua minute dupa ce a fost lansata de la baza Cape Canaveral din Florida, SUA, intr-o misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale. A fost un esec dureros, insa lucrurile s-au schimbat mult.

Acum, SpaceX sarbatoreste o mare victorie. "Inca nu imi vine sa cred. Este un moment revolutionar", a spus Elon Musk, referindu-se la racheta Falcon 9 care a atins o altitudine de aproape 200 km, a lasat cei 11 sateliti si a revenit la baza de la Cape Caneveral. Practic, racheta a fost lansata cu doua sectiuni, iar una s-a reintors pe Terra si va putea fi refolosita, in timp ce a doua a lasat cei 11 sateliti de telecomunicatii pe orbita.

Racheta Falcon 9 are 68 metri inaltime si cantareste 500 de tone.

Zborul a durat 10 minute, iar racheta a aterizat la aproximativ 9 km de locul decolarii.

Momentul este intr-adevar unul istoric fiindca dovedeste ca rachetele pot fi recuperate si reutilizate, in acest mod scazand puternic costurile programelor spatiale. Pana acum, costurile erau uriase fiindca trebuia pornit de la zero pentru fiecare lansare.

Compania a fost fondata in 2002 de Elon Musk, cunoscut si pentru rolul sau la producatorul de masini electrice Tesla Motors.