Astronautii Tim Peake, de la Agentia Spatiala Europeana, si Tim Kopra de la NASA au iesit vineri in spatiu pentru lucrari de reparatii de la Statia Spatiala Internationala. Iesirile in spatiu provoaca intotdeauna ingrijorari, insa acestea au fost si mai mari de aceasta data pentru ca cei doi s-au indepartat destul de mult de sas: la circa 60 de metri. De asemenea, lucrarile se desfasoara pe intuneric pentru ca sunt vizate panourile solare, scrie Wired.

Lucrari de reparatie la ISSFoto: NASA TV

Ora 21:00: NASA anunta ca s-a gasit apa in casca astronautului american Tim Kopra, incident care a scurtat iesirea acestuia in spatiu. Astronautul nu a fost in pericol. (AFP)

In ultimele doua luni, Statia Spatiala Internationala a operat pe rezervele de energie. Astazi, astronautii inlocuiesc cauza defectiunii, un regulator stricat care controleaza fluxul de curent de la cateva dintre generatoarele solare ale statiei.

Din aceste motive, misiunea trebuie facuta pe intuneric. In cazul in care razele solare lovesc panourile solare si genereaza energie in timpul inlocuirii piedei, astronautii risca producerea unei scantei de inalta tensiune.

Agentia Spatiala Europeana a estimat ca reparatiile in zona panourilor solare ar trebui sa dureze in jur de 30 de minute, fiind efectuate in timp ce ISS zboara prin umbra Pamantului. Astronautii urmeaza insa sa stea in spatiu in jur de 6 ore si jumatate pentru a efectua si alte reparatii.