​In ultimii doi ani misiunea astronautilor de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) a fost sa cultive plante comestibile in microgravitatie. In tot acest timp, dupa cateva cicluri de crestere a plantelor, se pare ca eforturile astronautilor au dat roade, odata cu inflorirea primelor plante ce poarta denumirea stiintifica "Zinnia elegans", conform cnn.com.

Zinnia elegansFoto: captura ecran

Citeste si: VIDEO Astronautii au gustat pentru prima data salata cultivata in spatiu

Planta comestibila Zinnia este originara din Mexic, face parte din familia Asteraceae, si este cunoscuta popular sub denumirea de "Carciumareasa", conform surselor hotnews.ro.

Astronautul american Scott Kelly a publicat weekend-ul trecut pe contul sau de Twitter o fotografie cu prima floare inflorita in spatiu:

Scott Kelly a readus plantele la viata dupa ce in luna decembrie a anului trecut acestea au fost afectate de mucegaiul aparut din cauza gradului ridicat de umiditate, noteaza NASA.

Cand Scott Kelly a publicat aceasta imagine cu plantele Zinnia ce aveau, la vremea respectiva, frunzele acoperite de mucegai, parea ca intreg proiectul a fost compromis, insa ceea ce parea atunci a fi un esec, s-a dovedit a fi o ocazie exceptionala pentru oamenii de stiinta, care au reusit sa inteleaga mai bine cum pot fi cultivate plantele in microgravitatie.

"Desi plantele noastre nu au crescut perfect, cred ca inteles mai multe lucruri despre aceste plante si despre cum putem sa conducem cu succes acest experiment, datorita eforturilor oamenilor de stiinta de la sol in colaborare cu cei de la bordul ISS. Indiferent de rezultate, am avut multe de castigat din aceasta experienta," a declarat Dr. Gioia Massa de la NASA.