Astronautul Scott Kelly, americanul care a petrecut cea mai lunga perioada de timp in cosmos, preda luni comanda Statiei Spatiale Orbitale (ISS) colegului sau Tim Kopra, de la Agentia spatiala americana (NASA), inainte de a pleca, marti, spre Pamant, anunta NASA, care va transmite in direct (http://www.nasa.gov/nasatv) atat scurta ceremonie de luni, cat si revenirea pe Terra, potrivit Agerpres.

Scott Kelly si cosmonautul Mikhail Kornienko, de la Agentia spatiala rusa Roscosmos, vor incheia astfel o misiune de 340 de zile in spatiu, de doua ori mai indelungata decat o sedere tipica la bordul ISS.

Cunoscuta drept #YearinSpace, misiunea are rolul de a studia efectele biologice si psihologice ale unor deplasari cosmice indelungate. Pentru aceste cercetari, efectuate in vederea unor viitoare zboruri cu echipaj uman catre planeta Marte, la orizontul anilor 2030, NASA a apelat si la Mark Kelly, fratele geaman al lui Scott Kelly. Fost astronaut el insusi, Mark Kelly a facut parte din mai multe misiuni la bordul ISS.

Recordul in materie de timp petrecut in spatiu este detinut, pana in prezent, de cosmonautul rus Valeri Poliakov, care a activat peste 14 luni la bordul fostei statii spatiale Mir, in 1995. Scott Kelly si Mikhail Kornienko vor calatori impreuna cu colegul lor rus Sergey Volkov cu o capsula ruseasca Soyuz, a carei aterizare este prevazuta in data de 2 martie, la ora 04.27 GMT, in Kazahstan. Cea de-a 47-a expeditie la bordul ISS incepe oficial sub comanda lui Tim Kopra la 1 martie, imediat dupa plecarea capsulei Soyuz, si va mai fi formata, initial, din Yuri Malenchenko, de la Roscosmos, si Tim Peake, de la Agentia Spatiala europeana (ESA).

Lor li se vor alatura inca trei membri: unul de la NASA, Jeff Williams, si doi de la Roscosmos, Alexey Ovchinin si Oleg Skripochka, care ar urma sa decoleze tot de la Baikonur, din Kazahstan, la 18 martie.