Astronautul NASA Scott Kelly si cosmonautul rus Mikhail Kornienko s-au intors pe Pamant miercuri dupa aproape un an pe Statia Statiala Internationala, cea mai lunga misiune americana din istorie, menita sa pregateasca zborurile cu echipaj uman spre Marte, informeaza Reuters.

Astronaut intors de pe ISSFoto: NASA

Capsula Soyuz cu Kelly, Kornienko si Sergey Volkov, alt cosmonaut rus, a aterizat pe sol cu ajutorul parasutei in stepa de laga orasul kazah la 04.26 GMT, la trei ore si jumatate dupa parasirea Statiei.

Kelly si Kornienko au stat la bordul ISS circa 340 de zile, aproape dublu fata de echipajele anterioare.

Este un record pentru statia spatiala si cea mai lunga misiune spatiala a SUA.

Volkov, a stat in spatiu cinci luni si jumatate, el iesind primul din capsula si fiind felicitat de tatal sau, Alexander Volkov, tot cosmonaut.

In misiunea lor de aproape un an in spatiu, Kelly, 52 de ani, si Kornienko, 55 de ani, au fost subiectii a zeci de experimente medicale si studii stiintifice, in incercarea de a afla cat mai multe despre cum corpul uman se ajusteaza la lipsa gravitatiei si la radiatiile din spatiu.

Studiile au fost menite sa ajute NASA si partenerii sai sa pregateasca planuri pentru eventuale misiuni spre Marte, ce vor dura cel putin doi ani.

Kelly si fratele sau Mark, fost astronaut NASA, participa si in studii genetice, primele care vor evalua daca apar modificari de acest fel in timpul zborurilor indelungate.

Cele mai lungi misiuni spatiale au fost facute de patru cosmonauti rusi la bordul fostei statii Mir, inclusiv un zbor record de 438 de zile intre ianuarie 1994 si martie 1995 al medicului Valeri Polyakov.

Cu o marime comparabila cu cea a unei case cu sase camere, Statia Spatiala de 100 de miliarde de dolari zboara la circa 400km deasupra Pamantului.