Agentia Spatiala Europeana (ESA) lanseaza luni o misiune ambitioasa pe Marte, ''ExoMars 2016'', care are ca obiectiv studierea planetei pentru a afla daca exista viata in afara Terrei. Pana cum se stie ca, pe Marte, la inceputul existentei ei, in urma cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, ar fi fost conditii de mediu (temperaturi si apa lichida) care sa permita forme primitive de viata.

Intr-o prima faza, un satelit botezat Schiaparelli urmeaza sa calatoresca sapte luni prin spatiul cosmic si sa ajunga in apropiere de Marte in luna octombrie. Ulterior, modul va fi expulzat si va intra in atmosfera planetei Marte cu o viteza de 21.000 de kilometri pe ora. Va frana, inclusiv cu ajutorul unei parasute, scopul sau fiind de a ajunge intact pe solul martian. Schiaparelli va functiona acolo cateva zile, cu ajutorul bateriilor din dotare, timp in care va transmite o serie de date.

A doua faza a 'ExoMars'' este prevazuta pentru 2018 si va include plasarea a doua elemente pe suprafata Planetei Rosii, un rover al ESA si o platforma stiintifica fixa de la Roscosmos.

La ambele misiuni va contribui cu echipament si Agentia spatiala americana (NASA).

Acest program spatial este derulat de ESA in colaborare cu agentia spatiala rusa, Roscosmos, care furnizeaza, printre altele, rachetele Proton utilizate la lansare in cele doua etape ale misiunii: in 2016 si in 2018.

Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important in vederea realizarii unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman.

Dupa cum a anuntat recent, NASA a reprogramat pentru 2018 lansarea spre Marte a satelitului InSight, anulata in decembrie din cauza unor probleme tehnice. InSight a fost conceput pentru a studia subsolul Planetei Rosii, informatii obtinute urmand a fi folosite pentru a afla cum s-a format planeta Marte, precum si celelalte planete telurice din sistemul nostru solar, categorie din care face parte si Pamantul.