Agentia spatiala americana (NASA) va lansa in septembrie 2016 prima sa misiune catre un asteroid care va reveni apoi pe Terra cu mostrele recoltate, cu ajutorul carora se vor putea cunoaste mai bine modul de formare a sistemului nostru solar si aparitia vietii, informeaza miercuri ziarul spaniol ''ABC'', citat de Agerpres.

Numita ''Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer'', sau OSIRIS-REx, misiunea va ajunge in 2018 in apropierea asteroidului 1999 RQ36, cunoscut si sub numele de Bennu. De la o mica distanta, va monitoriza timp de sase luni suprafata acestuia. Dupa aceea, va fi actionat sistemul TAG-SAM (''Touch and Go-Sample'') cu care se vor recolta mostre de sol de circa 2,1 uncii (60 de grame). Misiunea se va intoarce pe Pamant in anul 2023.

Asteroidul Bennu are, cu aproximatie, un diametru de 1900 feet (580 de metri) si, fiind numai putin afectat de trecerea timpului, poate fi considerat o imagine a copilariei sistemului nostru solar, potrivit paginii web www.nasa.gov. Probabil, asteroidul este bogat in carbon, element cheie pentru moleculele organice pe care le presupune viata.

Pana in prezent, s-au gasit molecule organice in meteoriti si mostre de comete, ceea ce arata ca unele dintre ingredientele necesare vietii pot fi create in spatiu. Echipa de cercetatori care lucreaza la proiectul OSIRIS-REx, coordonat de Dante Lauretta, de la University of Arizona, isi propune sa afle daca acest gen de molecule exista si pe asteroidul RQ36.

Bennu are o masa de 3.000-5000 de ori mai mare decat aceea a meteoritului care a explodat in 2013 la Chelyabinsk, in Rusia. Traiectoria asteroidului este incerta, existand o mica posibilitate ca el sa se ciocneasca cu Terra la sfarsitul secolului al XXII-lea.

''Pentru a estima cu precizie viitoarea sa evolutie orbitala, trebuie sa intelegem nu numai forta gravitatiei, ci si fortele termice din asteroid care ii pot modifica semnificativ traiectoria'', a explicat Dante Lauretta. Acest studiu va ajuta si la estimarea posibilei traiectorii a altor asteroizi, pentru a sti daca exista riscul unui impact cu Pamantul, a mai spus cercetatorul.