Un fenomen astronomic rar va avea loc luni, 9 mai. Mercur, cea mai mica planeta din sistemul solar, va trece intre Soare si Pamant, fenomen care va fi vizibil in acele parti ale lumii unde va fi zi, indeosebi in Europa occidentala, relateaza 7sur7.be citat de Agepres.

Amatorii de astfel de evenimente vor putea urmari timp de cateva ore traseul lui Mercur, care va aparea ca un mic disc negru in deplasare spre astru.

Spectacolul va putea fi observat totusi doar cu ajutorul instrumentelor astronomice. Fenomenul va incepe la 13h12 (ora Europei occidentale) si va lua sfarsit la 20h42. Ora poate varia usor, in functie de locuri. Din punct de vedere vizual, "Mercur va da impresia ca rontaie o margine a Soarelui, apoi va traversa incet, iesind in cealalta parte", arata Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris.

Fenomenul, care va dura sapte ore si jumatate, este "rar fiindca intervine doar in conditiile unei alinieri aproape perfecte intre Soare, Mercur si Pamant", adauga el. Destul de putin explorata, misterioasa planeta Mercur este cea mai apropiata de Soare, aflandu-se la o distanta medie de 58 de milioane de kilometri de astru. Mica - are un diametru de numai 4.780 de kilometri -, face inconjurul Soarelui in 88 de zile, trecand o data la 116 zile intre Pamant si steaua sistemului nostru.

Insa, datorita inclinarii orbitei sale in jurul astrului fata de orbita Pamantului, Mercur pare a se afla in majoritatea timpului deasupra sau sub Soare. Din acest motiv, trecerile lui Mercur prin fata Soarelui sunt rare, 13 sau 14 intr-un secol. Ultima a avut loc in urma cu zece ani, iar urmatoarele vor fi in noiembrie 2019, noiembrie 2032 si mai 2049. Ochelarii speciali pentru eclipsele solare nu vor fi utili fiindca planeta este prea mica.

"Este necesar un instrument astronomic pentru a mari imaginea Soarelui", afirma Pascal Descamps. Astronomii amatori vor putea recurge la ochelari si telescoape, cu conditia sa le protejeze cu filtre solare adecvate.