Statia Spatiala Internationala (ISS), laboratorul spatial ce reprezinta colaborarea dintre SUA si Rusia a orbitat Pamantul de 100.000 de ori, a anuntat centrul rusesc de control al misiunii, potrivit The Guardian.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA

“Astazi (luni) ISS si-a facut a 100.000-a orbita in jurul Pamantului”, a spus centrul de control din Moscova intr-un comunicat.

Calatorind la o altitudine de circa 400 km. cu o viteza de circa 28.000 km/ora, statia inconjoara Pamantul la fiecare 90 de minute.

“Aceasta este o borna importanta si un omagiu pentru acest parteneriat international dintre Agentia Spatiala European, Rusia, Canada, Japonia si Statele Unite”, a spus inginerul de zbor american Jeff Williams intr-o transmisie video de pe statie, postata de NASA.

Prima sectiune a ISS, denumita Zarya (rasarit in limba rusa) a fost lansata acum peste 17 ani, pe 20 noiembrie 1998.

Primul echipaj ce a locuit pe statie, format din astronautul american Bill Sheperd si cosmonautii rusi Sergei Krikalev si Yuri Gizdenko, a sosit in anul 2000.

De atunci, statia a fost permanent locuita.

De la doua module, acum a ajuns sa aiba 15 module, ocupand o suprafata cat un teren de fotbal si acumuland investitii de circa 100 de miliarde de dolari.

De cand SUA a renuntat la programul cu navete, Rusia a fost singura responsabila cu transportul astronautilor catre ISS, cu plecari din cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Statia este ocupata de obicei de sase membri de echipaj, iar capsulele Soyuz duc spre ea sau inapoi catre Pamant cate trei persoane. De-a lungul existentei ei, 226 de persoane din 15 tari au vizitat ISS.

Se preconizeaza ca statia va ramane operationala pana in 2024, atoate tarile participante (cu exceptia UE) fiind de acord sa continue finantarea cel putin pana atunci.