Dupa o calatorie de cinci ani Juno, sonda spatiala NASA urmeaza sa se apropie luni de planeta gigant Jupiter. Juno este construita ca un tanc blindat, deoarece Jupiter este inconjurata de o centura de radiatii foarte intense, care pot praji rapid componentele electronice ale navei spatiale, scrie BBCNews. Oamenii de stiinta spun ca Juno se va pune in pericol de 37 de ori, cand se va afla periculos de aproape de Jupiter.

sonda spatiala JunoFoto: NASA

Electronicele de la bord vor fi protejate de peretii de titaniu grosi de 1 cm ai sondei si de o cutie cu placi din acelasi metal si cu grosimea de 1,3 centimetri, care vor stopa sau incetini foarte mult particulele de radiatii inainte de a se lovi de sistemele sensibile ale sondei.

Motoarele lui Juno vor incetini astfel incat sonda sa se poata inscrie pe orbita lui Jupiter. Cea mai mica eroare ar face ca Juno sa piarda aceasta oportunitate punand capat unei misiuni de 1,1 miliarde de dolari.

Sonda spatiala va orbita si va studia planeta Jupiter timp de doi ani urmarind sa elucideze misterele legate originea si evolutia uriasei planete gazoase, de 1 300 de ori mai mare si de 318 ori mai grea decat Pamantul. Intrand pe orbita eliptica, Juno va deveni cea mai rapida nava creata vreodata.

Juno, a sasea sonda spatiala care viziteaza Jupiter

Explorarea planetei a inceput in 1973, cand Pioneer 10 a calatorit pe langa Jupiter pentru a studia radiatiile pentru misiunea lui Pioneer 11, din anul urmator.

Atunci, Pioneer 10 a fost grav avariat de variatii. Cativa ani mai tarziu, sondele Voyager 1 si 2 au facut zboruri, in martie si iulie 1979, si au facut fotografii uimitoare ale planetei si au descoperit ca pe Europa, satelitul lui Jupiter, ar putea fi un ocean.

Sonda are la bord pasageri. Sunt trei figurine LEGO construite pentru a semana cu Galileo, cel care a dar numele sondei spatiale care a descoperit cele patru mari luni ale planetei, si sunt din aluminiu. Au fost puse la bord pentru "a-i inspira pe copii sa indrageasca stiinta, tehnologia, ingineria si matematica", conform NASA.