¬Intr-o regiune muntoasa izolata din China se termina instalarea celui mai mare radiotelescop din lume care va incepe curand testele si in septembrie va fi complet operational. S-a lucrat cinci ani la proiectul care a costat 180 milioane dolari. China vrea sa devina o forta in stiinta, vrea sa construiasca o statie spatiala si sa trimita un om pe Luna.

RadiotelescopFoto: Captura YouTube

Radiotelescopul din provincia Guizhou are cea mai mare antena parabolica din lume, cu o deschidere de 500 de metri. Suprafata este cat 30 de terenuri de fotbal.

Ultimele panouri reflectoare dintre cele 4.500 au fost instalate sambata, va urma o perioada de testare, iar din septembrie radiotelescopul ar trebui sa fie operational.

Proiectul are potentialul de a cauta obiecte stranii in univers, de a intelege mai bine originea universului si de a da un imbold cautarii vietii extraterestre.

Radiotelescopul este prevazut cu antene speciale, metalice folosite la receptionarea si la studierea undelor radio emise de unele corpuri ceresti.

Cea mai mare antena parabolica monolitica o detine radiotelescopul de la Arecibo, Puerto Rico, cu un diametru de 300 m.

China a insistat pe faptul ca programul spatial are scopuri pasnice. Cea mai populata tara din lume a inceput constructia unei statii spatiale si scopul suprem este ca pana in 2036 sa trimita un om pe Luna.