Astronomii ce folosesc Telescopul Hubble, impreuna cu alte telescoape de la sol si din spatiu au descoperit un nou tip exotic de sistem binar (cu doua stele): in sistemul AR Scorpii o stea alba pitica ce se roteste rapid accelereaza electronii aproape de viteza luminii, scriespacetelescope.org.

Raza de radiatie intr-un sistem binar aflat la 380 ani lumina de PamantFoto: Captura YouTube

Aceste particule de inalta energie elibereaza raze de radiatie ce biciuiesc pitica rosie din sistemul binar si cauzeaza pulsatii dramatice la fiecare 1,97 minute, cu radiatii de la ultraviolet la radio.

In mai 2015, un grup de astronomi amatori din Germania, Belgia si Marea Britanie a observat un sistem solar ce prezenta un comportament nemaivazut pana acum.

Observatiile ulterioare, facute cu mai multe telescoape de la sol si din spatiu, au revelat adevarata natura a acestui sistem.

AR Scorpii este plasat in constelatia Scorpion, aflata la 380 de ani lumina de Pamant.

Este compus dintr-o pitica alba ce se roteste cu viteza mare, cu o dimensiune cat cea a Pamantului, dar avand masa de 200.000 de ori mai mare si o pitica rosie rece ce are o treime din masa Soarelui nostru.

Ele se invart una in jurul celeilalte la fiecare 3,6 ore, intr-un dans cosmic extrem de precis, scrie publicatia citata.

Surprinzator, acest sistem binar prezinta un comportament brutal.

Extrem de magnetica, si rotindu-se cu rapiditate, pitica alba accelereaza electroni aproape de viteza luminii.

Pe masura ce aceste particule de inalta energie traverseaza spatiul, ele elibereaza radiatii precum fasciculul unui far maritim, fascicul ce biciuieste suprafata piticei rosii, facand ca intregul sistem sa se lumineze si sa se intunece la fiecare 1,97 minute.

Aceste pulsatii includ radiatii pe frecvente radio, care nu au mai fost detectate niciodata la un sistem cu o pitica alba.

Proprietatile observate la AR Scorpii sunt unice si misterioase.

Radiatia pe o scala larga de frecvente indica emisii de electroni accelerati in campuri magnetice, ce pot fi explicate de pitica alba.

Sursa electronilor, totusi, este un mare mister, nefiind clar daca sunt asociati cu pitica alba sau cu companioana ei mai rece.