NASA analizeaza propunerea Moscovei de reducere a numarului de cosmonauti de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), de la trei la doi. Deocamdata nu a fost luata nicio decizie, informeaza AFP.

Statia Spatiala InternationalaFoto: NASA

Statia Spatiala urmeaza sa functioneze cel putin pana in 2024 iar la bordul ei se afla de obicei cate sase persoane. Partenerii proiectului sunt Statele Unite, Rusia, Canada, Japonia si Agentia Spatiala Europeana.

"Ei (rusii) se gandesc la posibilitatea de a diminua echipajul lor la doi membri", a declarat luni Kenneth Todd de la Agentia spatiala americana, intrebat la o conferinta de presa despre propunerea Moscovei. "I-au anuntat de aceasta intentie pe ceilalti membri parteneri", a adaugat el.

Masura ar permite niste economii dar si trimiterea a mai putine capsule spatiale de aprovizionare.

"Vom analiza aceasta propunere, cum facem de obicei. Vom studia avantajele si dezavantajele, vom vedea ce riscuri ar putea reprezenta pentru program. Si inainte de toate, eventualele riscuri pentru membrii echipajului", a mai mentionat Todd. Deocamdata este "doar o propunere", a precizat reprezentantul NASA.

Primul modul al ISS a fost lansat in 20 noiembrie 1998, de atunci statia marindu-se pana la 15 module. Are dimensiunile unui stadion de fotbal si reprezinta investitii de circa 100 de miliarde de dolari.

Din anul 2000, Statia este ocupata in permanenta de echipaje care se schimba in general la sase luni.