BBC scrie ca Philae, sonda de aterizare (lander in eng.) pierduta pe cometa 67P, 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, a fost "regasita" in imaginile noi descarcate de pe sonda spatiala Rosetta. Oficialii Agentiei Spatiale Europeane (ESA) spun ca nu exista nici o indoiala cu privire la identificarea robotului. "Este la fel de clar ca lumina zilei ca este vorba despre Philae", a declarat unul dintre oficiali pentru BBC.

Philae a ajuns pe cometaFoto: ESA

Sonda europeana Rosetta a intrerupt pe 27 iulie legaturile cu micutul robot Philae amplasat pe cometa Churyumov-Gerasimenko, pentru a economisi energie si a se concentra pe sarcinile stiintifice in cele doua luni de viata care ii mai raman. "Astazi, comunicatiile cu Philae au fost taiate", declara in iulie Andreas Schuetz, purtator de cuvant al agentiei spatiale germane DLR. "Este sfarsitul unei misiuni fascinante si incununate cu succes", a adaugat el. "A venit pentru mine timpul sa spun la revedere", a marturisit marti Philae, pe contul sau de Twitter animat de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

La 12 noiembrie 2014, minilaboratorul Philae s-a desprins de pe Rosetta si s-a asezat pe cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, exact in locul stabilit. La asolizare au aparut probleme din cauza gravitatiei mici a cometei, robotul ricosand de suprafata si plutind mai multe ore pana a asolizat din nou la circa 1 km de locul initial, un loc intre stanci care nu i-a permis sa primeasca suficienta energie solara,a stfel ca a ramas mult timp in modul de siguranta.

La 13 iunie 2015 Philae s-a trezit din hibernare si si-a reluat contactul cu Centrul European de Operatii Spatiale din Darmstadt. Comunicarea a durat circa 2 minute si au fost transmise date (in vreo patruzeci de secunde), care au fost receptionate de Rosetta, care survola minilaboratorul la altitudinea de 40 de kilometri. Ultima transmisie de la Philae a fost receptionata pe Pamant la 9 iulie 2015.

Cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko provine din Centura Kuiper, un nor de comete, asteroizi si planetoizi aflat in sistemul nostru solar, dincolo de orbita planetei Neptun (de unde si denumirea de obiecte transneptuniene). Identificarea compozitiei sale chimice poate oferi noi date despre nebuloasa de praf si gaze fierbinti din care s-a nascut Soarele si apoi restul sistemului solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Eventualitatea descoperirii unor colonii de microorganisme pe aceasta cometa ar reprezenta o confirmare a teoriei panspermiei privind originile vietii pe Pamant. Teoria panspermiei afirma ca viata pe Pamant a fost adusa din cosmos, prin intermediul asteroizilor si/sau cometelor, potrivit ABC News, citata de Agerpres.

Cometa se apropie treptat de Soare - fata de care se afla in prezent la o distanta de aproximativ 200 milioane de km - si robotul a reusit sa iasa din hibernare, reincarcandu-si bateriile datorita imbunatatirii luminozitatii si cresterii temperaturii.

Lansata in 2004, sonda Rosetta a parcurs deja peste 6 miliarde de kilometri prin spatiu. Aceasta misiune are un buget de 1,3 miliarde de euro