Telescopul Spatial Hubble al NASA a aruncat o privire intr-o furtuna de gaze stralucitoare si praf intunecat produsa intr-una dintre galexiile satelit ale Caii Lactee, Marele Nor al lui Magelan (MNM), potrivit Agentiei Spatiale Europene.

Scena furtunoasa arata un incubator stelar cunoscut sub numele de N159. Aceasta regiune contine multe stele tinere cu activitate ridicata. Ele emit lumina ultravioleta intensa, care face ca hidrogenul din apropieresa straluceasca, si torenti de vant interstelar care taie margini, arce si filamente in materialul inconjurator.

In inima acestui nor cosmic se afla Nebuloasa Papillon, o regiune in forma de fluture. Se crede ca acest obiect mic si dens este strans legat de primele etape ale formarii masive a stelelor.

N159 se afla la circa 160.000 de ani lumina distanta. Este pozitionat la sud de Nebuloasa Tarantula (heic1402), un alt complex din MNM in care se formeaza stele intr-un ritm alert.

Imaginea afost realizata de instrumentul Advanced Camera for Surveys al Hubble. Regiunea a fost fotografiata anterior de instrumentul Wide Field Planetary Camera 2 al Hubble, care a dezvaluit in premiera existenta Nebuloasei Papillon.

Furtuna spatiala / Sursa: ESA/Hubble & NASA