​Sonda europeana Shiaparelli a atins miercuri Marte, in ceea ce oamenii de stiinta spera sa fie o borna importanta in explorarea planetei rosii, dar domneste incertitudinea asupra starii in care a ajuns pe suprafata, noteaza Reuters.

Sonda Schiaparelli si parasuta saFoto: ESA

Aparatura americana si europeana mai veche de pe orbita au oferit date despre coborarea de sase minute a lui Schiaparelli, dar apoi transmisia s-a oprit, ridicand intrebari privind starea sondei in forma de disc, in greutate de 577 kg.

“Este clar ca acestea nu sunt semne bune”, a spus Paolo Ferri, seful operatiunilor de la Agentia Europeana Spatiala.

Totusi, principala parte a misiunii, punerea navei-mama pe o orbita in jurul Planetei Rosii a fost un succes, a spus Agentia.

Pana in prezent, doar americanii au reusit sa plaseze pe Marte dispozitive care au reusit sa functioneze.

Sonda si naveta Schiaparelli, care au efectuat o calatorie de sapte luni inainte de a ajunge la planeta Rosie, formeaza prima componenta a ExoMars, misiune stiintifica ruso-europeana care cauta indicii ale unei vieti actuale si trecute pe Marte. Misiunea se va derula in doua etape (2016 si 2020).

Este a doua oara cand Europa se lanseaza in cucerirea planetei Marte. In 2003, sonda europeana Mars Express a lansat un mini-modul de aterizare, Beagle 2, de conceptie britanica, care a aterizat dar nu a mai dat niciodata semne de viata.