China a lansat in spatiu, joi, un satelit si o aeronava de clasa superioara, cu cea mai recenta racheta de mare putere Long March-5, informeaza Xinhua, citata de Agerpres.

Racheta, conceputa pentru a deveni "calul de povara" al programului spatial chinez, a fost lansata la ora locala 20.43 din centrul Wenchang, situat in sudul provinciei chineze Hainan.

Shijian-17, dezvoltat de Corporatia Chineza de Stiinte si Tehnologii Aerospatiale, este un satelit pentru verificarea de noi tehnologii pe orbita geostationara, a anuntat Administratia Nationala pentru Stiinta, Tehnologie si Industrie din cadrul Ministerului Apararii.

Corporatia chineza pentru Sateliti de Comunicatii va utiliza satelitul pentru servicii de comunicatii si transmisiuni de radioteleviziune. In plus, satelitul va fi folosit pentru a verifica o tehnologie de observare a deseurilor din spatiu, un sistem de propulsie electrica, dar si noi surse de electricitate.

Yuanzheng-2 este cea mai mare aeronava cu combustibil lichid, cu cea mai insemnata capacitate de transfer orbital.

Combinatia dintre aeronava Yuanzheng-2 si racheta Long March-5 va intari capacitatea Chinei de a lansa mai multi sateliti cu un singur vehicul si de a trimite sateliti direct pe orbita.

In anul 2022 China va lansa o noua statie spatiala orbitala, dupa scoaterea din uz a Statiei Spatiale Internationale (ISS) si in paralel doreste sa trimita un prim echipaj uman pe Luna. De asemenea, Beijingul intentioneaza sa trimita o sonda orbitala spre Marte in 2020 si sa asolizeze un rover autonom pe Planeta Rosie.