Compania romaneasca ARCA Space, invinuita de italieni pentru defectul ce a dus la prabusirea pe Marte a modulului Schiaparelli

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 24 noiembrie 2016, 15:12 Science - Spatiul


-
Foto: ARCA
​ARCA Space Corporation, compania romaneasca celebra pentru planurile ambitioase in domeniul spatial, se afla in centrul unui scandal european legat de prabusirea sondei Schiaparelli, scrie presa italiana. Agentia Spatiala din Italia acuza forul european ca, pentru a face economii, a incredintat teste esentiale companiei ARCA ce are experienta prea putina in domeniu. La Repubblica face si portretul sefului ARCA, Dumitru Popescu, "teologul" care in 2014 a mutat compania in New Mexico pentru a construi drone si un hoverboard.

Modulul european Schiaparelli "s-a zdrobit de suprafata lui Marte", anunta pe 21 octombrie Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Era parte a unui program finantat de europeni si de rusi pentru a  explora "planeta rosie" si pentru a gasi dovezi legate de existenta vietii pe Marte. Pierderea sondei a fost o lovitura si ESA (Agentia Spatiala Europeana) a declansat o ancheta ale carei rezultate preliminare au fost anuntate acum cateva zile. Sonda ar fi interpretat in mod gresit datele primite de la senzori, in sensul ca, desi modulul se gasea in realitate la 3,7 km altitudine, datele primite atunci il indicau eronat sub nivelul solului. Practic, Schiaparelli a ajuns cu o viteza mult mai mare decat cea prevazuta pe suprafata lui Marte.

In consecinta, Schiaparelli si-a declansat prea repede parasuta, iar rachetele de aterizare au functionat doar trei secunde, ceea ce a facut ca sonda sa intre in cadere libera si sa se faca praf de solul martian. Mai tarziu, un satelit american a trimis imagini cu craterul format si cu ramasite hardware.

Agentia Spatiala italiana a acuzat ESA ca esecul a venit din cauza unor teste facute defectuos, fiindca in loc sa fie incredintate unei companii cu experienta, au fost lasate pe seama ARCA Space.  Ziarul italian La Reppublica scrie ca este o disputa cat se poate de serioasa, fiindca aici nu este vorba de o biata "teava de apa", ci de "mandria tehnologiei europene", o sonda care trebuia sa fie pusa pe Marte, dar care a esuat in vazul intregii lumi.

Aparut pe La Repubblica, raspunsul lui Dumitru Popescu este pe un ton agresiv:

"ASI trebuie sa fie atenta la propriile declaratii daca nu are probe, altfel ar putea sa suporte consecintele. Noi suntem linistiti, am facut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza ruseasca de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea si am fi riscat sa declansam un conflict intre Federatia Rusa si NATO"


Presa italiana mai scrie ca ESA a acordat contractul pentru teste companiei ARCA in ideea de a face o economie de un milion de euro, initial testele trebuind sa fie facute de o companie suedeza, scrie Il Messaggero.

La Repubblica face si portretul sefului ARCA, Dumitru Popescu, despre care scrie ca este un teolog visator care-si doreste cu orice pret sa devina o personalitate in stiinta aerospatiala.

Publicatia scrie despre planurile de a castigat premiul Google Lunar XPrize, despre componetele pentru avioane supersonice si despre planurile privind turismul spatial. ARCA Space a fost mereu controversata si s-a aflat in conflict cu Agentia Spatiala Romana care spune despre cei de la ARCA ca sunt incepatori care cauta publicitate cu orice pret. In primavara lui 2013 ARCA a sesizat DNA cu privire la Agentia Spatiala Romana, acuzand lipsa de transparente si conflicte de interese.

In 2014 Popescu a mutat ARCA in New Mexico unde companie construieste drone si hoverboard-uri. Google l-a inclus recent pe Popescu in lista lider-ilor in inovatie in Europa Centrala si de Est.

Pana in prezent, doar americanii au reusit sa plaseze pe Marte dispozitive care au reusit sa functioneze.

Sonda si naveta Schiaparelli, care au efectuat o calatorie de sapte luni inainte de a ajunge la planeta Rosie, formau prima componenta a ExoMars, misiune stiintifica ruso-europeana care cauta indicii ale unei vieti actuale si trecute pe Marte. Misiunea se va derula in doua etape (2016 si 2020).  

Este a doua oara cand Europa se lanseaza in "cucerirea" planetei Marte. In 2003, sonda europeana Mars Express a lansat un mini-modul de aterizare, Beagle 2, de conceptie britanica, care a aterizat dar nu a mai dat niciodata semne de viata.


Citeste mai multe despre   


22390 vizualizari

 • -31 (39 voturi)    
  Este cel putin ciudat (Joi, 24 noiembrie 2016, 15:23)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Proiect ruso-european. Posibil sa fi fost sabotat
  • +5 (15 voturi)    
   In 21 Oct. am scris pe Hotnews de frauda ARCA+ESA (Joi, 24 noiembrie 2016, 18:03)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Acesta este mesajul pe care l-am postat pe Hotnews în data de 21 Octombrie 2016:

   "Daca ARCA a testat parasuta, dezastru era asigurat (Vineri, 21 octombrie 2016, 22:24)
   dumitrica [utilizator]

   Nici nu este de mirare ca landerul Schiaparelli s-a prăbușit pe Marte dacă unul din testele pentru asigurarea unei coborâri line prin atmosfera planetei roșii a fost realizat de ARCA Space a lui Dumitru Popescu.

   Vezi:

   ExoMars, High Altitude Drop Test (HADT), avionics qualification flight, 2013

   https://www.youtube.com/watch?v=EllWgNTaZJo

   ESA și-a bătut joc angajând tot felul de grupuri dubioase, ca ARCA, și s-au trezit ca parașuta s-a detașat prea devreme iar motoarele de frânare au funcționat câteva secunde în loc de 30 iar la final landerul a căzut liber de la o altitudine situata intre 2 și 4 km."

   Sursa: http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-21367027-nou-esec-pentru-europeni-incercarea-ajunge-marte-modulul-aterizare-schiaparelli-zdrobit-suprafata-planetei.htm
   • +3 (5 voturi)    
    parasuta s-a declansat la timp (Vineri, 25 noiembrie 2016, 1:23)

    giigi [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    http://www.bbc.com/news/science-environment-38082636

    "The parachute deployed as planned at an altitude of 12km when the probe was travelling at a speed of 1,730km/h.
    The vehicle's heatshield, too, did its job of slowing the probe and protecting it from the high temperatures of atmospheric entry - and this disc-shaped shield was released at an altitude of 7.8km."

    Prostia nu s-a inventat in Romania..
    • +1 (1 vot)    
     Parasuta s-a detasat nu declansat prea devreme (Vineri, 25 noiembrie 2016, 2:49)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui giigi

     Atenție, parașuta lui Schiaparelli, deși s-a declanșat la timp, s-a detașat prea devreme lăsând modulul de aterizare liber la o altitudine mare.
    • 0 (0 voturi)    
     parachuted as planned (Vineri, 25 noiembrie 2016, 10:00)

     aresul [utilizator] i-a raspuns lui giigi

     Pe Pamant, la nivelul solului (marii), presiunea atmosferica este de aprox. 100.000 pa. Pe Marte, ni se spune ca pres.atm este de aprox.600 pa.
     Pe Pamant, la altitudinea de 12 km, presiunea atmosferica este de aprox. 30.000 pa. Pe Marte, la aceasta altitudine, am ferma convingere ca valoarea presiunii atmosferice este de doar cativa pascali.
     In aceasta situatie, devine clar faptul ca nu ARCA Space este vinovata de producerea acestui accident spatial, ci publicatia CANCAN.
   • 0 (0 voturi)    
    expertiza (Vineri, 25 noiembrie 2016, 14:16)

    1anonim [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    ia vezi ca s-au publicat rezultatele expertizei... si cam tot ce spui tu sunt prostii...
  • +3 (7 voturi)    
   Popescu minte. Rusia nu ocupase Crimeea în 2013. (Joi, 24 noiembrie 2016, 18:53)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

   Dumitru Popescu minte. Rusia încă nu ocupase nici o Crimee în Septembrie 2013 când ARCA a efectuat testul cu parașută (citat 2), angajat de ESA, pentru aterizarea pe Marte. Războiul din Ucraina a pornit în Februarie 2014. Scuza șefului ARCA, apărută în La Repubblica (vezi citatul 1), este un neadevăr total.

   Pe de alta parte modulul de aterizare Schiaparelli, prăbușit pe Marte în data de 19 Octombrie 2016, nu s-a bazat pe vreun studiu efectuat de ARCA. Nici parașuta care l-a încetinit, nici motoarele de frânare sau softul de bord nu au legătura cu organizația lui D. Popescu. Probele din Marea Neagra realizate de ARCA în Septembrie 2013 au fost o simpla bufonerie, scumpa este adevarat, plătită cu peste 1 milion dolari, de care însă nu a ținut cont nimeni. Investigația principala trebuie făcută la ESA. De ce s-au risipit fonduri pentru nimic și cine a băgat bani în buzunar pentru a da grupului ARCA asemenea contract de tip escrocherie?

   1) Citat:
   "Aparut pe La Repubblica, raspunsul lui Dumitru Popescu este pe un ton agresiv:

   "ASI trebuie sa fie atenta la propriile declaratii daca nu are probe, altfel ar putea sa suporte consecintele. Noi suntem linistiti, am facut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza ruseasca de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea si am fi riscat sa declansam un conflict intre Federatia Rusa si NATO" "

   2) Text postat de ARCA (vezi si clipul video care se găsește la aceeași locație: https://www.youtube.com/watch?v=EllWgNTaZJo )

   "Published on Sep 25, 2013
   HADT, WP3 - Avionics Qualification Flight

   ARCA has successfully completed the avionics qualification test flight for the ExoMars High Altitude Drop Test (HADT).
   The objectives were flight testing the avionics and communication systems, demonstrating the containers sealing after sea landing and the capability to identify and recover the equipment from the sea surface.
   The launch took place on September 16, 2013, from the Black Sea coast ..."
 • +29 (33 voturi)    
  a facut tot posibilul.. (Joi, 24 noiembrie 2016, 15:27)

  pehash [utilizator]

  pai asta e si problema.. doar ca italienii nu stiau ce e posibil cand e vorba de ARCA: promiti o racheta si lansezi un balon. promiti un avion supersonic si construiesti unul din polistiren.

  mai trist este ca cei de la Agentia Spatiala Romana (ROSA) stiu de ce este capabil fanfaronul, dar colegii de la ESI nu i-au intrebat.
 • +14 (18 voturi)    
  ARCA Space Corporation (Joi, 24 noiembrie 2016, 15:27)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  si Noe mai aproape de Dumnezeu...

  Acum povestea nu cred ca e asa simpla precum afirma ziarele italienesti ... Daca Dorel de Romania a mintit ca ar fi efectuat testele, atunci da, sa plateasca. Daca i-a informat ca nu le-a efectuat din cauzele amintite, atunci vina este a celor ce a decis lansarea sondei...Este imposibil de demonstrat vina cuiva - exceptie primul caz expus de mine. Chiar daca testele s-ar fi desfasurat cu succes, defectiunile echipamentelor pot aparea in misiunea reala din cu totul si cu totul alte motive.

  Pana atunci sa ne amuzam cu ARCA, placa lor si misiunea interstelara.
  • +4 (10 voturi)    
   tu ai auzit explicatia lor? (Joi, 24 noiembrie 2016, 16:13)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   ARCA se apara spunand ca nu a efectuat testele pentru a nu cauza un razboi intre NATO si Rusia?
   Sigur ca nu sunt ei de vina, fiind indezirabili nu pot fi de vina. De vina sunt italienii care nu s-au prins ca au sediul intr-un sanatoriu
 • +14 (18 voturi)    
  hahaha (Joi, 24 noiembrie 2016, 15:31)

  ampersand [utilizator]

  Sa fie atent ce declara Popescu, pentru ca Rusia - prin Roscosmos - e partener ESA in ExoMars, asa ca afirmatia "Rusia abia ocupase Crimeea" s-ar putea sa nu le cada bine la matz :D
  • +6 (10 voturi)    
   poate n-ai inteles subtilitatea.. (Joi, 24 noiembrie 2016, 16:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ampersand

   domn' Popescu chiar vroia sa testeze modulul, dar trebuia sa-l lanseze cu o racheta. una maricica (modulul are peste 2 metri diametru).. care i-ar fi speriat pe rusi. si aveau de ce sa fie speriati, pentru ca pana acum ARCA a "reusit" sa lanseze o singula racheta (Demonstrator 2B) care nu a ajuns decat la 1000 de metri.. cam cat focurile de artificii..
   • +3 (5 voturi)    
    Lansarile de acest gen se fac intotdeauna... (Joi, 24 noiembrie 2016, 21:34)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ...cu informarea autoritatilor din zonele respective. Explicatia nu tine.
 • +12 (14 voturi)    
  Crimeea??? (Joi, 24 noiembrie 2016, 15:48)

  DSS [utilizator]

  argumentatia lui Dorel Popescu sfideaza logica. Nene, nu e nevoie sa te apropii de Crimeea, poti oricand sa mergi un pic mai incolo. Si pana la urma era vorba de un proiect ruso-european, putea oricand sa obtina aprobarile prin intermediul agentiei spatiale rusesti.
  te faci de ras cu astfel de raspunsuri
 • +7 (11 voturi)    
  ARCA Space (Joi, 24 noiembrie 2016, 16:34)

  trotuar [utilizator]

  Sunt cei care au vrut sa lanseze 3 lachete legate prin sarme ca sa nu aiba nevoie de stabilizare ceea ce e teoretic imposibil pana la urma au renuntat ca nu li s-a umflat balonul.

  Tot ei sunt parca cei care au lansat o racheta pana cum spuneau ei la 40km altitudine desi nimeni nu a confirmat asta in afara de cei de la Arca si care nu au putut prezenta imagini deoarece nu au gasit capsula.

  Nu mi se par genul de profesionisti.
 • -7 (15 voturi)    
  Nu va inteleg (Joi, 24 noiembrie 2016, 16:56)

  human_nature [utilizator]

  Nu ajungi sa colaborezi intr-un asemenea proiect fara sa pui pe masa niste realizari si un portofoliu. Faptul ca urla italienii e gargara goala. Cei de la ARCA nu ar fi ajuns unde au ajuns daca erau niste cioflingari si coate goale. Mai bine ati sustine romanasul nostru, e unul din putinii care fac cercetare
  • +15 (17 voturi)    
   Tin sa te contrazic (Joi, 24 noiembrie 2016, 17:33)

   gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui human_nature

   Arca e o companie de tepari si a fost inca de la inceput.

   1. Uita-te pe site, la motoarele lor de rachete, si, daca nu-ti vine sa razi, compara-le cu ce le de pe wikipedia. Sunt doar niste modele 3D si alea de toata jena, si in jocuri au mai multe detalii. Sunt doar niste tevi cu niste suruburi. Alea nu-s motoare, sunt instalatii sanitare de bucatarie.

   2. S-au dus prin America, parca prin Texas, si au promis nu stiu carei primarite sau guvernator ca vor infiinta locuri de munca, ca vor face drone, etc. N-au facut nimic, acum se judeca.

   3. Cu hooverul ala se lauda de ani de zile, nici ala nu exista.

   Efectiv, toata proiectele de psite-ul lor, toate vechi de ani de zile sunt insulte la intelectul unui copil de clasa a iv-a.

   Toata experienta lor se reduce la cateva teste.

   "Nu ajungi sa colaborezi intr-un asemena proiect...". Ba uite ca ajungi. UE e "politically corect" si si-o ia in freza de la teprari din cauza asta. Bine, si americanii si-au luat-o.
  • +12 (14 voturi)    
   Asta-i masina lui Ivan... (Joi, 24 noiembrie 2016, 17:40)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui human_nature

   Nu vreau sa sugerez nicio legatura intre ARCA si rusi, dar vorba asta derogatorie de pe vremuri - asta-i masina lui Ivan, facuta din dalta si ciocan - se potriveste tare bine situatiei.
   Daca dvs. chiar credeti ca aceasta organizatie a facut vreodata cercetare (sau altceva de reala valoare) inseamna ca:
   1. confundati marketingul, PR-ul si publicitatea (foarte bine facute, ce-i drept, de altfel unii membri ARCA aveau un background frumos in aceste domenii) cu produsul in sine si
   2. aveti nevoie de multe cunostinte tehnice (bunaoara despre ce este, ce face si cat costa un avion supersonic) ca sa puteti aprecia la justa lor valoare pretentiile ARCA.
   Cel putin la acest capitol, din cate am citit si vazut eu ARCA a produs multa animatie (foarte reusita, de altfel), plus niste machete din placaj si/sau polistiren.

   Altfel, va anunt solemn pe aceasta cale ca sunt pe cale sa finalizez prototipul primei masini de calatorit in timp din istoria omenirii, produs 100% romanesc.
   Mai am doar niste cuie de batut, sa nu zboare sindrila de pe ea cand fac saltul cuantic. Daca ati avea bunavointa sa donati niste bani - orice suma-i buna si nimic nu se va risipi, totul este pentru promovarea stiintei si tehnicii romanesti - intr-un cont pe care vi-l voi indica, zic ca pana la vara sunt gata.
   O sa fac atunci o calatorie in timp si promit ca, daca ma si intorc din zisa calatorie, aduc dovezi concludente (de exemplu o bucata din viitoarea nava spatiala marca ARCA). Daca nu ma intorc, inseamna ca am ramas captiv in viitor.
   Samd.
  • +1 (1 vot)    
   tepari, exact asa (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:43)

   MariusTapirluie [anonim] i-a raspuns lui human_nature

   exact asta sunt.. cioflingari si un pic tepari. Si mult tupeu
 • +8 (10 voturi)    
  Vox populi... (Joi, 24 noiembrie 2016, 17:20)

  Prostu' satului [utilizator]

  Fragment dintr-un mesaj premonitoriu postat de comentatorul @dinpopor la un articol HN despre ARCA din 2014:

  "Halal coruptie, pana si la Agentia Spatiala Europeana a ajuns, si i-au dat un contract; spuneti-le domne' astora de la ESA sa nu se lase in seama parasutei pe care cica trebuie sa o testeze dom' Popescu, s-ar putea sa le para rau nu numai dupa banii cheltuiti cu arca!"

  QED.
 • +8 (10 voturi)    
  ! (Joi, 24 noiembrie 2016, 17:24)

  tudorr [utilizator]

  Arca a facut mai multe filmulete de prezentare decat munca efectiva...sorry da e de 2 lei scuza cu Crimeea si nu stiu ce...
 • +10 (12 voturi)    
  Au bagat piese de Solenza din Vitan (Joi, 24 noiembrie 2016, 18:28)

  DaffyDuck [utilizator]

  :)
 • 0 (12 voturi)    
  Facem jurnalism sau hateing gratuit? (Joi, 24 noiembrie 2016, 18:51)

  BoogieW [anonim]

  Cauza prabusirii Schiaparelli este transmiterea de date eronate de catre modului IMU, care are 0 legatura cu ARCA. Daca cineva se obosea sa citeasca comunicatul oficial al ESA lamurea si treaba asta. Dar na, cum sa nu aruncat cu r***t unde sunt si romani? Mai jos link:

  http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/ExoMars/Schiaparelli_landing_investigation_makes_progress
 • +2 (4 voturi)    
  ... (Joi, 24 noiembrie 2016, 21:44)

  g01an [utilizator]

  atat declaratiile italienilor cat si reactia lui popescu sunt deplasate. nu tii lectii de mandrie cand vorbesti despre tehnologie, nu functioneaza pe emotii, ci pe ingineria bine facuta.

  reusitele si esecul in acest domeniu nu pot fi in carca unei singure echipe, nivelul de asigurare al calitatii la proiecte de inginerie aerospatiala este gandit de-asa natura incat sa acopere posibilitatea unor erori umane. totul sta in cat de bine este manageuit proiectul. se fac proiectii de risc si se iau masurile necesare pentru a-l minimiza. iar in cele din urma mai este si o doza imensa din hazard cand construiesti ceva dificil, inovator cu echipe care nu au mai facut asta. nu doar ca raman posibile, sunt de asteptat situatii care nu puteau fi prevazute. capeti experienta din greseli, sunt o sansa de a progresa si de a dezvolta capabilitati tehnologice noi. gresesti de mii de ori pana iti iese o data.

  faptul ca cei care au dirijat proiectul reactioneaza atat de infantil dovedeste probleme de management (cu iz politic), nu de inginerie. se stiu cu musca pe caciula si incearca sa scape de matza. problema este ca nu conteaza, vor fi analizate obiectiv cauzale si se vor trage concluziile atunci, la rece. atunci se va vedea ce componente nu au performat dupa asteptari, daca cineva nu si-a facut treaba samd.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version