ARCA Space: Sonda ExoMars nu s-a prabusit din cauza romanilor

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 25 noiembrie 2016, 10:44 Science - Spatiul

Dumitru Popescu
Foto: ARCA
ARCA nu a fost niciodata responsabila pentru producerea sau testarea Unitatii de Masura Inertiala care a generat date eronate, date care au condus la prabusirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars. Testarea parasutei de coborare pe solul martian a fost incredintata ARCA, aceasta functionand in parametrii normali in timpul misiunii de pe Marte, arata un comunicat al companiei, in urma acuzatiilor lansate de planetologul italian Enrico Flamini, liderul echipei stiintifice a Agentiei Spatiale Italiene.

Italianul sustinea ca ARCA Space Corporation este responsabila pentru prabusirea modulului Schiaparelli al misiunii Exomars.

Am fost in contact cu Agentia Spatiala Europeana si nu am reactionat pana in acest moment deoarece am decis sa asteptam rezultatele anchetei. Acestea sunt rezumate intr-un comunicat de presa al Agentiei Spatiale Europene, emis in data de 23 noiembrie in care se precizeaza: ¬Parasuta (modulului Schiaparelli n.n) s-a deschis normal, la o altitudine de 12 km si o viteza de 1730 km/h. Scutul termic al vehiculului si-a indeplinit misiunea si a fost eliberat la o inaltime de 7,8 km.

In timp ce modulul Schiaparelli cobora (catre solul martian n.n) atasat de parasuta, radioaltimetrul Doppler a functionat corect si masuratorile au fost introduse in sistemul de ghidaj, navigatie si control. Cu toate acestea, cantitatea mare de date primita de Unitatea de Masura Inertiala a condus la o suprasaturare a sistemului, la putin timp dupa deschiderea parasutei. Datele eronate, introduse in sistemul de navigatie au generat date care aratau o altitudine negativa, sub nivelul solului. Acest lucru a condus la desprinderea prematura a parasutei de modulul Schiaparelli, o scurta aprindere a motoarelor de franare si pornirea sistemelor de aterizare, ca si cand modulul Schiaparelli ar fi aterizat. In realitate, vehiculul se afla inca la o altitudine de 3,7 km.¬

ARCA nu a fost niciodata responsabila pentru producerea sau testarea Unitatii de Masura Inertiala care a generat date eronate, date care au condus la prabusirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars. Testarea parasutei de coborare pe solul martian a fost incredintata ARCA, aceasta functionand in parametrii normali in timpul misiunii de pe Marte, dupa cum arata ancheta Agentiei Spatiale Europene.

Vom incerca sa intelegem care au fost cauzele care au generat declaratiile domnului Flamini cu patru zile inaintea comunicarii rezultatelor anchetei care arata ca Unitatea de Masura Inertiala de a carei testare fost responsabila o companie italiana nu a functionat, iar parasuta a carei testare a fost incredintata companiei noastre a functionat perfect. Ce s-a dorit sa se obtina prin aceste declaratii?

Vom intreprinde in urmatoarele zile actiunile necesare pentru ca domnul Enrico Flamini sa suporte costurile declaratiilor care au generat o campanie de presa a carei tinta a fost ARCA Space Corporation si CEO-ul ei


Citeste mai multe despre   
10529 vizualizari

 • +21 (27 voturi)    
  bravo (Vineri, 25 noiembrie 2016, 10:48)

  Adrian_1234 [utilizator]

  macaroane sa il faceti
  • +11 (15 voturi)    
   Dar cine e de fapt vinovat pt prebusire? (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:47)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   daca ARCA nu are nicio vina e foarte bine si trebuie sa ceara despagubiri de la italienii care i-au acuzat pe nedrept.

   dar la fel de important e sa stim si cine e de vina de fapt, cine a produs 'Unitatea de Masura Inertiala' ???

   Italienii au produs 'Unitatea de Masura Inertiala' si incearca sa dea vina pe altii ? e si asta un scenariu

   oricum va fi inca o investigatie in ianuarie dupa care vom sti sigur cine e de vina. sper ca nu noi, ar fi grav
   • +2 (4 voturi)    
    BBC are cea mai clara explicatie pana acum (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:19)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    am citit vreo 10 publicatii internationale si niciuna nu a spus ARCA ar fi fost de vina !

    BBC explica cel mai clar ce s-a intamplat: http://www.bbc.com/news/science-environment-38082636


    deci parasuta s-a deschis asa cum trebuia la 12 km de marte, problema e ca in acel moment sonda s-a rotit si computerul de bord a interpretat acest lucru in mod gresit !
   • -3 (5 voturi)    
    S-a descoperit parașuta reala a lui Schiaparelli (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:41)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    Aceasta este parașuta reala folosita de Schiaparelli pe Marte. O puteți admira în timpul unui test efectuat de alții, nu de ARCA:

    vezi:
    https://www.youtube.com/watch?v=T7eLctczQ5Q

    Clipul de mai sus are și următoarea explicație:

    "Tests of how the parachute will inflate at high (supersonic) speeds were carried out in a supersonic wind tunnel in the NASA Glenn Research Center."

    Deci Popescu trebuie sa ne explice mai bine de ce susține ca a testat cu succes parașuta misiunii Exo Mars.
    • -1 (5 voturi)    
     Șarlatanul D. Popescu vinde 5000 acțiuni de 201 $! (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 1:14)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Șarlatanul Dumitru Popescu și-a supraevaluat compania sa ARCA Space din New Mexico, US la 20.13 mil. dolari (100 mii acțiuni) și vinde 5000 acțiuni de 201.35 dolari cu scopul strângerii a 1 mil. dolari. Valoare ARCA este sub 100 mii $ și în pericol de a fi gonita din New Mexico pentru neîndeplinirea obligațiilor de creare de joburi ca urmare a încasării unor subvenții guvernamentale (deja oprite în prezent). ARCA este în faliment.

     Citat:
     ARCA Space Corporation went through the process of Direct Public Offering under the 202X Exemption with the Regulation and Licensing Department - Securities Division of New Mexico, to offer 5,000 shares at a value of $201.35 per share. By selling the stock, the company is looking to raise $1,006,750 to be used for research and development of ArcaBoardTM Technology products. The company's current evaluation registered with the Department of State is $20,135,000.

     Accordingly with the 202X Exemption, only New Mexico residents could become shareholders in ARCA Space Corporation. Non US citizens could become shareholders under SEC Regulation S.

     For those interested to become co-owners of ARCA Space Corporation, contact us at: +1 (575) 386-8425 or contact@arcaspace.com"
     Sursa: http://www.arcaspace.com/
  • -8 (14 voturi)    
   Parașuta lu Popescu nu coincide cu cea de pe Marte (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:08)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   Dumitru Popescu îndruga povesti, minte cu nerușinare, atunci când pretinde ca "parașuta a cărei testare a fost încredințată companiei noastre a funcționat perfect".

   Aici aveți un video cu testul din Septembrie 2013 al ARCA:

   https://www.youtube.com/watch?v=EllWgNTaZJo

   iar mai jos o animație a procedurii corecte de aterizare pe Marte a modulului Schiaparelli:

   https://www.youtube.com/watch?v=C43KXGQuUuY

   Seamăna cele doua parașute? Absolut deloc. D. Popescu a trucat un test folosind o parașută ordinara, nepotrivita pentru Marte, care s-a deschis nu la peste 1700 km/h ci la câțiva km/h. Ancheta trebuie sa stabilească cine a testat și construit parașuta reala ce a ajuns pe Planeta Rosie și cum a fost posibil sa fie dați 1.1 mil. $ lui D. Popescu pentru o bufonerie total inutila amartizarii.
   • +1 (3 voturi)    
    bla bla (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:16)

    bogdan. [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    cand iti zice esa ca s-a deschis cand trebuie ce bati tu campii?
   • +2 (2 voturi)    
    aha (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:39)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    deci cei de la esa sunt niste basisti infecti, imerialisti putrezi si tot asha, nu? Cind aia spun clar ca parasuta a functionat cum trebuie, problema constind in faptul ca altitudinea calculata a fost gresita si rachetele de decelerare pornite la 3 km altitudine in loc de 100 de metri... de ce simti tu nevoia sa ne explici ca de fapt adevarul e altfel? E defect profesional de la postarile politice?
    • +1 (1 vot)    
     @dumitrica (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 10:59)

     IoanPopescu2 [anonim] i-a raspuns lui bogdan1477

     Tu iti dai seama ca te contrazici singur? Ba ii contrezi pe cei de la esa, ba le dai dreptate.
     Daca nu stii ce vrei sa spui mai bine lasa-ne.
 • +11 (17 voturi)    
  Asa da! (Vineri, 25 noiembrie 2016, 10:52)

  marianmarian [utilizator]

  Foarte frumos, asa se trateaza cazurile de genul asta. Fara istericale de Dambovita si poalele-n cap, cum e "educat" romanul zilnic cu TV-ul, ci nemteste.
  • +6 (10 voturi)    
   Era vorba.. (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:17)

   mircea_cjn [utilizator] i-a raspuns lui marianmarian

   de istericalele italienilor, care, intr-adevar, nu-si pune poalele-n cap, ci le pun in ale altora.
 • -5 (13 voturi)    
  . (Vineri, 25 noiembrie 2016, 10:52)

  theo667 [utilizator]

  ARCA este un ONG care face filme animate, productii 3D, proiecte SF. Cine a platit pentru studii stiintifice serioase este bun de plata inca o data.
 • -4 (10 voturi)    
  sanchi... (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:00)

  demaGOGU [utilizator]

  ...au aruncat martienii shpan la spitzele sondei!
 • +4 (6 voturi)    
  managementu european nu e american (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:04)

  CricCricus [anonim]

  Cele 2 parti isi arunca vina de la unul la altul, pentru ca nu au fost imaginate anterior si nu au avut stabilite responsabilitatile in cazuri critice. Data viitoare va crapa in alta parte.
 • -2 (12 voturi)    
  ARCA acuzata de frauda nu de prăbușirea pe Marte (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:27)

  dumitrica [utilizator]

  ESA și Popescu sunt vinovați de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, mai precis deturnare fonduri sub masca testării unor echipamente de aterizare pe Marte care în realitate nu au folosit la nimic și de la început se știa ca sunt inutile.

  La adresa următoare aveți o comparație video intre cum trebuia sa arate secvența de coborâre pe Planeta Rosie a lui Schiaparelli și ce a realizat ARCA.

  forum.softpedia.com/topic/1025652-escrocii-de-la-arca-space-corp-lovesc-in-las-cruces-new-mexico-cu-avionul-airstrato/page__st__288#entry20230346

  Absolut nimic nu seamănă.
  Schiaparelli a folosit o parașuta supersonica ce s-a deschis la mare altitudine într-o atmosfera de 100 ori mai putin densa ca a Pământului și o gravitatei de 3 ori mai mica. In final parașuta s-a detașat și modulul trebuia sa coboare cu motoare de frânare.

  ARCA a ridicat cu baloane o oala din fibra de sticla care ajunsa la o altitudine mica unde densitatea aerului este aproape egala cu 1 atmosfera s-a desprins începând sa cada la viteza unei biciclete cu ajutorul unei parașute subsonice ordinare. In final a ajuns în mare fără motoare de frânare și fără desprinderea parașutei.

  Testul ARCA are tot atâta relevanta pentru amartizare ca efectuarea unui experiment cu praștia în vederea proiectării unui tun de mare calibru.

  Aici aveți ce zicea D. Popescu ca o sa testeze:
  "ARCA to build drop test vehicles, test parachutes for ExoMars spacecraft (Friday, January 4, 2013)

  'For the ExoMars programme, ARCA will build two testing vehicles and will perform two flights to test the parachutes. In 2013, ARCA will test the parachutes for the ExoMars spacecraft within the High Altitude Drop Test Programme. ARCA and the European Space Agency signed a 1.1 million dollar contract for the ExoMars, an amount to be strictly earmarked for 2013. During the contract, ARCA will contribute to the 2016 ExoMars spacecraft programme by testing its parachutes that will allow it to safely land on Mars', said Dumitru Popescu.
  • +3 (5 voturi)    
   ??? (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:13)

   marianmarian [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   Neica, tu esti cu capul? Sau ti-ai ales o batalie personala, din cine stie ce motive? Eu unul, ca un profan ce sunt, ma uit la un comunicat oficial din partea ESA care, pare-se, ii absolva de orice vina pe ARCA. Iar tu totusi iti copiezi acelasi mesaj pe multiple site-uri, incercat ce anume? Ca zau, nu pricep...

   Dar tinand cont ca linkul ala pe care ni l-ai oferit duce la un topic facut de tine inca de acum un an si ceva cu atac direct la ARCA, trag concluzia ca ai un mare dinte impotriva (din motive care chiar nu ma intereseaza), asadar pentru mine unul esti esti zgomot de fond irelevant, da din gura mai departe.
  • 0 (2 voturi)    
   pai problema a fost la parasuta?!? (Vineri, 25 noiembrie 2016, 13:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   problema a fost ca decuplarea parasutei s-a facut mult prea devrele, le la 4 km altitudine iar combustibilul rachetelor de decelerare s-a terminat mult inainte de ajugerea la sol, dupa care sonda a picat ca un bolovan. Deci???
 • -4 (4 voturi)    
  nimic interesant (Vineri, 25 noiembrie 2016, 11:43)

  1310tx [utilizator]

  http://www.agi.it/innovazione/2016/11/19/news/test_a_una_ditta_inesperta_ecco_perch_schiaparelli_si_schiantata-1262718/?utm_source=facebook.com&utm_medium=Agi&utm_campaign=AGI
 • +8 (10 voturi)    
  Popa mincinos (Vineri, 25 noiembrie 2016, 12:10)

  ValiPiros [anonim]

  ca deobicei, Popescu minte de ingheata apele.
  parasuta nu a incetinit modulul asa cum trebuia si acesta s-a rotit necontrolat, iar datele in afara plajelor anticipate au "inundat' modulul, care a dat date eronate, ceea ce a dus la prabusire.
  asta fiindca nu a testat parasuta la viteze supersonice, lucru pe care l-a si recunoscut, bagand-o pe aia cu rusii si Sevastopolul.

  Schiaparelli's inertial measurement unit (IMU) had earlier sensed rotational accelerations in the probe when the parachute first opened that very briefly stepped outside what had been anticipated. The data became "saturated".
  • +1 (3 voturi)    
   foarte discutabil (Vineri, 25 noiembrie 2016, 16:20)

   VladSnow [anonim] i-a raspuns lui ValiPiros

   Un sistem de măsură inerțial cumulează informațiile privind accelerațiile și rotațiile primite de la senzori plus o referință inițială (probabil doppler-ul aici) pentru a calcula viteza și poziția.

   Singura posibilitate de a satura sistemul respectiv e de a-l supune la accelerații mai mari sau rotații mai rapide decât a fost proiectat.

   Dacă accelerațiile sunt mai mari decât s-a prevăzut înseamnă că parașuta și-a făcut prea bine treaba, a încetinit foarte brusc sonda, dar sistemul inerțial nu a fost în stare să măsoare decelerarea respectivă și oscilațiile rezultate din acea frânare bruscă.

   Daca sistemul inerțial a fost proiectat, să zicem, să măsoare decelerări maxime de 100m/s2, și parașuta a reușit o decelerare de 150m/s2, prin saturare sistemul va calcula maxim de 100m/s2 decelerare chiar și când decelerarea este mai bruscă.

   Ocazie cu care calculatorul va calcula o viteză de coborâre mult mai mare decât cea reală. În consecință va calcula o poziție mult mai apropriată de suprafața planetei decât cea reală, sau în cazul de față chiar negativă.

   Dacă se saturează partea de măsurare a rotațiilor, din cauză că au existat câteva oscilații foarte bruște ale sondei în momentul deschiderii parașutei, rezultatul e același, pentru că dacă sistemul crede, de exemplu, că sonda este culcată pe o parte când de fapt e în poziție verticală atunci va calcula aiurea decelerarea pe verticală ca o accelerație pe orizontală, și în final o viteză de coborâre mai mare decât cea reală.

   La prima vedere problema pare să fie că parașuta a funcționat prea bine. Atât de bine încât a depășit capabilitățile sistemului de măsurare de a calcula cu cât a redus viteza.

   Acum nu știu dacă existau specificații exacte privind ce decelerări ar fi trebuit să se întâmple. Bănuiesc că se specifica un minim necesar de decelerație, foarte posibil să nu fi existat un maxim specificat.

   Caz în care s-ar putea ca vina sa nu fie nici a românilor nici a italienilor, ci a celor care au făcut specificațiile.
   • -2 (4 voturi)    
    Parasuta invartea aiurea modulul de aterizare (Vineri, 25 noiembrie 2016, 23:40)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui VladSnow

    Parașuta nu și-a îndeplinit bine rolul deoarece, în loc doar sa încetinească modulul de aterizare Schiaparelli, aceasta îl și învârtea la o viteza peste limitele admise. Ca urmare, unitatea de măsura a accelerației s-a saturat dând indicații eronate și astfel computerul de bord care integra de doua ori accelerația pentru a evalua distanta fata de sol a integrat un a(t) greșit și drept consecința a calculat un vector de poziție r(t) eronat. Deși Schiaparelli era la altitudine mare, computerul ajunsese la concluzia ca sonda deja se afla în subteran.

    In concluzie parașuta nu și-a făcut datoria.
 • 0 (2 voturi)    
  De cacao (Sâmbătă, 26 noiembrie 2016, 10:55)

  IoanPopescu2 [anonim]

  Si iata cum toti cei care au improscat cu noroi spre ARCA se trezesc acum ca de fapt au mancat..."cacao" la greu. Asa sunt unii, le functioneaza gura independent de creier in cazul in care au acest din urma element.
 • +2 (2 voturi)    
  O mica eroare de software, deci (Miercuri, 30 noiembrie 2016, 14:12)

  BEDE [utilizator]

  Pai, ce altceva putea sa incurce atat de rau incat sa faca sonda sa desprinda parasuta inainte de termen?
  Acesta este motivul pentru care software-ul trebuie testat si ras-testat inainte de a fi livrat "in productie" mai ales daca in caz de eroare se pot produce chestiuni catastrofale. Altfel se poate sa se descopere N bugs in productie si ei sa fie eliminati pe parcurs.
  Si de aceea costa mult dezvoltarea de sisteme software (nu ma refer la aplicatii simple pt iPhone gen iBeer sau iMilk sau joculetze care nu e nici o tragedie daca mai fac niste prostii, ci mai ales la sisteme care controleaza fel de fel de echipamente - de pilda traficul feroviar, naval, aerian sau masini care se conduc singure).


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri