Sonda americana Cassini a emis ultimul sau mesaj, vineri, plonjand in atmosfera lui Saturn, punand astfel capat la 13 ani de explorari fara precedent a marii planete gazoase si a lunilor sale, a confirmat NASA, citata de AFP.

Sonda Cassini isi incheie misiunea la 20 de ani dupa ce a parasit PamantulFoto: NASA

Ultimul semnal a fost captat de centrul de control al Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, in California, asa cum se prevedea, la ora 11,55 GMT, respectiv la 83 de minute dupa emiterea sa, timpul necesar pentru ca undele radio sa parcurga distanta dintre Saturn si Terra.

"Semnalul a fost pierdut ... este sfarsitul navei spatiale", a spus unul dintre inginerii de la centrul de control, potrivit imaginilor transmise de NASA.

"Sper ca sunteti toti foarte mandri de aceasta realizare extraordinara, felicitari tuturor pentru aceasta misiune incredibila", a declarat apoi Earl Maize, directorul misiunii Cassini, adresandu-se intregii echipe. Toata lumea a aplaudat.

Nava de 2,5 tone a fost lansata in 1997 si a inceput sa exploreze marea planeta gazoasa si 19 dintre lunile sale in 2004.

Cu aproape 300 de orbite in jurul lui Saturn, sonda a descoperit in special mari de metan lichid pe Titan, cel mai mare satelit al sau natural, si un vast ocean de apa sarata sub suprafata de gheata a Enceladus, un mic satelit saturnian.

De asemenea, datele colectate de spectrometrul lui Cassini in timpul traversarii unui nor de abur la polul sud al Enceladus au evidentiat prezenta hidrogenului. Acest hidrogen este semnatura unei activitati hidrotermale favorabile vietii, au concluzionat oamenii de stiinta cand au anuntat aceasta descoperire importanta in luna aprilie.

Vom reveni cu amanunte