O echipa de astronomi a folosit date furnizate de telescopul spatial Hubble al NASA/ESA si de satelitul Gaia al ESA pentru a observa miscarile 3D ale stelelor individuale intr-o galaxie din apropiere. Acuratetea obtinuta este mai buna decat orice masuratoare care s-a mai facut anterior pentru orice galaxie aflata dincolo de Calea Lactee. Miscarile ofera un test al modelului cosmologic acceptat in prezent si masoara chiar si traiectoria galaxiei prin spatiu, relateazaspacetelescope.org.

NebulaFoto: Wikipedia

Astronomii de la Institutul Astronomic Kapteyn si de la Observatorul Leiden din Olanda au folosit date furnizate de telescopul Hubble si de observatorul spatial Gaia pentru a masura miscarile stelelor din galaxia Sculptor Dwarf - galaxie care orbiteaza Calea Lactee si care este situata la 300 de mii de ani-lumina distanta de Pamant.

Cercetatorii au reusit, astfel, sa masoare direct miscarile 3D exacte ale stelelor din Galaxia Sculptor Dwarf. Aceasta este prima data cand acest lucru a fost realizat cu o asemenea precizie pentru o alta galaxie.

Davide Massari, autorul principal al studiului, descrie precizia cercetarii: "Cu precizia obtinuta putem masura miscarea anuala a unei stele pe cer, care este echivalentul unei gamalii de ac situata pe Luna si vazuta de pe Pamant". Acest tip de precizie a fost posibila doar datorita rezolutiei si acuratetii extraordinare a ambelor instrumente. De asemenea, studiul nu ar fi fost posibil fara intervalul mare de timp dintre obtinerea celor doua seturi de date, ceea ce face mai usor procesul de determinare a miscarii stelelor.

Galaxia Sculptor Dwarf este o galaxie sferica pitica, care se numara printre obiectele dominate de materia intunecata din Univers. Acest lucru le transforma in tinte ideale pentru investigarea proprietatilor materiei intunecate.

Intelegerea modului in care materia intunecata este distribuita in astfel de galaxii pitice permite astronomilor sa testeze validitatea modelului cosmologic acceptat in prezent. Totusi, materia intunecata nu poate fi studiata direct.

Rezultatele sunt publicate in Nature Astronomy.

Telescopul spatial Hubble este un proiect realizat prin cooperarea internationala dintre NASA si ESA.

Gaia este o misiune a ESA, care se ocupa de cercetarea stelelor din galaxia noastra si din vecinatatea galactica locala cu scopul de a realiza cea mai precisa harta 3D a Caii Lactee si a raspunde la intrebari despre structura, originea si evolutia ei.