Breakthrough Listen, cel mai mare proiect stiintific care vizeaza gasirea dovezilor ca exista si alte civilizatii dincolo de Pamant, a anuntat ca va folosi telescopul radio Green Bank Telescope din Virginia de Vest pentru a asculta asteroidul Oumuamua, detectat in octombrie si despre care se spune ca este un obiect interstelar, relateazaSpace.com.

OumuamuaFoto: NASA

Breakthrough Listen va incepe observarea prin intermediul telescopului Green Bank din Virginia de Vest, pe 13 decembrie, si isi propune sa surprinda eventualele semnale venite dinspre obiect. Observarea se va face pe patru benzi radio, de la 1 la 12 GHz si se va observa pe o perioada de 10 ore in prima faza, impartita in patru segmente bazate pe rotatia obiectului.

La distanta curenta a obiectului de Pamant ar fi nevoie de mai putin de un minut pentru ca telescopul sa detecteze o transmisie cu puterea unui telefon mobil, au spus reprezentantii Breakthrough Listen.

Chiar si fara un semnal, inspectia radio a telescopului ar putea dezvalui informatii suplimentare despre apa sau gheata din obiect sau daca este inconjurat de vreun nor de gaze, ceea ce nu a fost observat pana acum

"Oumuamua", care are o lungime de 400 de metri si care inseamna mesager in limba hawaiana, a fost descoperit in 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS1 situat in Hawai.

Ceea ce a atras atentia cercetatorilor este forma lunguiata, subtire, ca de tigara, care nu seamana deloc cu asteroizii si cometele pe care cercetatorii le-au vazut ca facand parte din sistemul nostru solar.

Imediat dupa descoperirea sa, alte telescoape de pe glob au inceput sa studieze asteroidul, pentru a-i determina caracteristicile.